L'OTAN avisa que els moviments de Putin situen la guerra a Ucraïna en el moment més greu

L'Aliança Atlàntica es compromet a incrementar la producció militar per mantenir el ritme d'ajuda a Ucraïna, que reclama equipament de defensa aèria

Actualitzat

L'OTAN alerta que la situació a Ucraïna es troba en el moment més greu des que va començar la invasió russa. L'annexió de quatre províncies ucraïneses, la mobilització de més efectius russos i la retòrica nuclear de Vladímir Putin marquen una escalada del conflicte, segons el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg.

El màxim responsable de l'OTAN ha avisat Moscou que "una guerra nuclear no es pot guanyar" i "mai s'ha de lliurar", i ha explicat que l'organització continua "monitoritzant de prop" la situació perquè "les amenaces subtils de Rússia són perilloses i imprudents":

"Per descomptat hem vist les especulacions sobre l'ús d'armes nuclears de baix rendiment a Ucraïna i hem transmès clarament a Rússia que això tindrà greus conseqüències per a Rússia."

Malgrat l'avís a Rússia, Stoltenberg relativitza que l'amenaça sigui real. "No hem vist cap canvi en la postura nuclear de Rússia, però continuarem vigilant", ha apuntat a l'inici de la cimera de ministres de Defensa de l'OTAN.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb el cap de l'estat major dels Estats Units, Mark A. Milley
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb representants dels EUA (Reuters/Yves Herman)

Més producció militar

En la cimera de l'OTAN que es fa a Brussel·les, els Estats Units i una cinquantena de països de l'anomenat grup de contacte de suport a Ucraïna s'han compromès a incrementar la producció militar perquè Kíiv pugui mantenir i augmentar l'ofensiva contra les tropes russes.

L'OTAN no vol abaixar el ritme d'ajuda a Ucraïna. En els set mesos llargs de guerra, els països de l'Aliança Atlàntica han enviat armes i munició a Kíiv, però això ha suposat que s'hagin buidat els seus arsenals.

És per això que aposta perquè la indústria armamentística produeixi més i més de pressa, sobretot, equipament de defensa aèria. És el que ha reclamat el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, en arribar a la cimera.

La reunió de l'OTAN continuarà aquest dijous.

El cap de l'estat major dels Estats Units, Mark A. Milley, amb el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov
El secretari d'estat de la Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, amb el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov (Reuters/Yves Herman)
 
ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut