Moscou

L'OSCE critica l'escrutini i les detencions de candidats a Bielorússia

Els observadors de l'OSCE denuncien irregularitats en les eleccions d'ahir a Bielorússia i la càrrega policial contra la manifestació de després. El recompte ha referendat el quart mandat del president Aleksandr Lukaixenko després de 16 anys al poder. L'oposició denuncia frau i la detenció de 7 candidats rivals.

Actualitzat
La comissió electoral central de Bielorússia ha xifrat en més del 90% la participació en les eleccions presidencials. Aleksandr Lukaixenko, president des del 1994, hauria obtingut gairebé el 80% dels vots. Però no se l'ha vist des que va dipositar el vot.

Les xifres són tan contundents com qüestionades per l'oposició i l'OSCE. De fet, diumenge ja hi va haver un intent d'assaltar la seu del govern per part d'unes 10.000 persones. Acusaven Lukaixenko de frau electoral. La policia hi va respondre amb contundència, cosa que ha provocat protestes internacionals. Arran d'aquests fets, 7 dels 9 candidats de l'oposició ja estan detinguts o en arrest domiciliari segons fonts dels seus partits. Un d'ells, Vladímir Nekliaiev, no va haver d'esperar ni al tancament d'urnes. Va ser apallissat preventivament per la policia quan anava a la manifestació. Traslladat a l'hospital, també està arrestat al llit.

Els observadors de l'OSCE han criticat tant l'escrutini com la violenta detenció dels candidats opositors, activistes i periodistes: "La nit electoral va ser enterbolida per la detenció de la majoria de candidats a la presidència i centenars d'activistes i periodistes", assenyala el seu informe. Els observadors occidentals destaquen que els comicis "demostren que Bielorússia té un llarg camí per recórrer".

També el cap de l'Oficina per a les Institucions Democràtiques i Drets Humans (ODIHR) s'ha pronunciat en aquest sentit i ha lamentat la impossibilitat de fer una valoració positiva de les eleccions "a la vista de l'escrutini irregular i de la dura resposta de les autoritats davant les manifestacions".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut