Un moment de "L'oreneta", de Guillem Clua, protagonitzada per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz
Un moment de "L'oreneta", de Guillem Clua, protagonitzada per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz
Premià de Mar

"L'oreneta" i "Cantando bajo la lluvia" arrasen als Premis Butaca

Jordi Banacolocha, guardonat amb el Butaca Honorífic Anna Lizaran per la seva trajectòria artística

Actualitzat

"L'oreneta" en les categories de teatre de text i "Cantando bajo la lluvia" en l'apartat de teatre musical han estat les grans triomfadores de la XXVIII edició dels Premis Butaca. La gala s'ha celebrat aquest dilluns al vespre a Premià de Mar.

"L'oreneta", una obra escrita per Guillem Clua que s'ha estrenat en 15 països, ha rebut els Butaca a millor muntatge teatral, millor direcció per a Josep Maria Mestres, millor actriu per a Emma Vilarasau, millor actor per a Dafnis Balduz i millor text. En total, cinc premis.

Pel que fa a "Cantando bajo la lluvia", ha estat el muntatge més premiat, amb vuit guardons: millor musical, millor actor de musical per a Ivan Labanda, millor actriu de musical per a Mireia Portas, millor escenografia per a Enric Planas, millor disseny de llums per a Albert Faura, millor vestuari per a Míriam Compte, millor caracterització per a Helena Fenoy, millor espai sonor per a Roc Mateu.

Una escena del musical 'Cantando bajo la lluvia'
Una escena del musical "Cantando bajo la lluvia" (Europa Press)

A banda de les dues grans triomfadores, el millor espectacle de petit format ha guardonat "Hamlet.01", dirigit per Sergi Belbel i protagonitzat per Enric Cambray. El Butaca a millor espectacle per a públic familiar ha guardonat "Bye bye, monstre", de Dagoll Dagom.

En la categoria de dansa, el premi a millor espectacle ha estat per a "Rojos", un espectacle sobre les víctimes silenciades del franquisme. El protagonista, Miquel Barcelona, ha estat distingit amb el Butaca a millor intèrpret masculí de dansa. El premi a millor intèrpret femenina ha estat per a Laia Duran, per "La honte".

Els guardons a intèrprets de repartiment han estat per a David Bagés per "Macbett" i Míriam Iscla per "Crim i càstig". Pel que fa als guardons a millor actriu i actor revelació, han distingit Emma Arquillué, per "Romeu i Julieta", i Guillem Balart, nominat també pel clàssic de Shakespeare, a més de ser-ho per "Carrer Robadors" i "Hamlet Aribau".

El guardó a millor composició musical ha estat per a Andreu Gallén, autor de la música de "T'estimo si he begut". Pel que fa al Butaca a millor coreografia, ha distingit Sònia Gómez per "The black body, the blue mind and the fluorescent guts".

En aquesta edició dels Premis Butaca s'han rebut un total de 7.654 votacions.

La família protagonista del musical de Dagoll Dagom 'Bye Bye, Monstre'

La família protagonista del musical de Dagoll Dagom "Bye bye, monstre" (ACN / Albert Segura Lorrio)

Jordi Banacolocha, Butaca Honorífic

El Butaca Honorífic Anna Lizaran ha estat per a l'actor Jordi Banacolocha, en reconeixement a la seva trajectòria artística i professional i al seu amor pel teatre.

Banacolocha, que va començar a fer teatre de petit al casal de Sant Andreu. L'any 1975 va fundar la companyia L'Ou Nou, intentant generar un teatre estable de barri, batejat com a Teatre del Nord de la Ciutat, un projecte que va plegar veles dos anys després.

Es va iniciar com a actor professional intervenint en programes del Circuit Català de TVE, com "Quitxalla" o "La cucafera". Al llarg de la seva trajectòria teatral, ha treballat amb directors com Sergi Belbel, Adolfo Marsillach, Xavier Albertí, Oriol Broggi, Magda Puyo, Pep Anton Gómez, Ramon Simó, Lluís Maria Güell o Jordi Prat i Coll.

A TV3, ha participat en les sèries "Nissaga de poder", "Plats bruts", "El cor de la ciutat" o "Ventdelplà", entre d'altres.

Jordi Banacolocha, a l'obra 'Que rebentin els actors'
Jordi Banacolocha, a l'obra "Que rebentin els actors" (ACN)
ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut