Lorena Roldán, aquest dimecres, durant la seva intervenció al Parlament (EFE)
Lorena Roldán, aquest dimecres, durant la seva intervenció al Parlament (EFE)
Barcelona

Lorena Roldán demana a Torra "deixar de blanquejar els terroristes"

El president del Parlament ha cridat a l'ordre la portaveu de Cs per haver-se referit als CDR com a "comandos" del president

Irene Vaqué ReigActualitzat

"Piròman", "perill públic" o "totalitari" són les expressions amb què la portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, s'ha referit a Quim Torra en el debat de política general. Una intervenció de mitja hora, que ha arribat dos dies després de l'operació ordenada per l'Audiència Nacional, amb 9 detinguts dilluns per terrorisme a Catalunya, dos dels quals van quedar en llibertat amb càrrecs.

Aquestes detencions no ha passat desapercebudes, i Roldán ha demanat a Torra si és "president de la Generalitat o cap dels CDR". Li ha demanat un gest de "condemna" i l'ha avisat que "blanqueja els terroristes" que tenien "plans i objectiu per atemptar": 

"Deixin de banalitzar el mal, de blanquejar els terroristes, d'atiar els CDR contra els catalans constitucionalistes.

No hi ha ningú amb un mínim de sentit comú? Que posi una mica de fre a aquesta bogeria en què s'ha convertit el procés? O és que hem de lamentar alguna desgràcia? Vostè s'ha comportat com un piròman."

 


Amb una imatge de l'atemptat d'ETA el 1991 a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, a la mà, Roldán ha acusat Torra de sortir en defensa dels "violents":

"Vostè ha jugat amb foc i ens podem cremar tots. Ha aconseguit superar el seu predecessor. I no és cap floreta. Ja els havíem dit que els CDR se'ls escaparien de les mans.

Vostè, quan els violents són els seus, els defensa."

 

Enganxada amb Torrent
 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat a l'ordre dues vegades la portaveu de Ciutadans, després que ha parlat dels "seus comandos" [de Torra], en referència als CDR.
 


Torrent ha argumentat que havia fet servir una "acusació velada" que "sobrepassa els límits del codi de conducta". Com que Roldán no s'ha volgut retractar, el president del Parlament li ha cridat l'atenció, un gest que Roldán ha atribuït a la voluntat de censurar l'oposició:

"Com sempre, intentant fer callar l'oposició. Que poc que els agrada escoltar les veritats."

Roldán ha retret a Torrent que no tallés el diputat que li ha dit "inhumana" i, en canvi, sí que veti la referència als "seus comandos que freguen amb lleixiu el terra que trepitgem".

Després, encara ha tornat a fer servir l'expressió, per exigir a Torra una condemna:

"Té l'oportunitat de dir als comandos que parin."

 

Torra: "Aquesta fotografia no l'hauria d'haver exhibit mai"


En la rèplica, després de les intervencions de tots els grups, el president de la Generalitat ha retret a Roldán l'intent de vincular independentisme i terrorisme: 

"La foto de l'atemptat... Aquesta fotografia no l'hauria d'haver exhibit vostè mai, perquè aquesta associació que vol fer independentisme igual a terrorisme igual a ETA, és d'una irresponsabilitat total." 

Quim Torra ha recordat que un diputat (Alejandro Fernández, del PP) "va dir que hi havia bombes i va esborrar el tuit" i ha demanat als grups que, en el debat, han parlat de terrorisme, una rectificació: 

"No poden atemptar així contra els drets i la presumpció d'innocència. Respectin els drets de tothom, com nosaltres respectem els seus." 


Roldán: "Són comandos radicals"

Lluny de retractar-se, com li ha demanat JxCat, Lorena Roldán ha dedicat bona part dels seus minuts de rèplica a tornar a parlar dels "comandos" i s'ha refermat en la idea que són violents: 

"El senyor Torra hauria de venir i demanar perdó, perquè són comandos radicals, que estan acusats per tinença d'explosius i plans terroristes. Són comandos separatistes radicals." 

Roldán ha exigit la dimissió del president de la Generalitat i també s'ha adreçat al president del Parlament per queixar-se que només l'ha vetat a ella: 

"L'única a qui m'ha tallat és a mi. Perquè no puc dir comandos, quan hi ha gent que ha parlat de presos polítics, cosa que suposa acusar els jutges del Suprem de prevaricació, que tenen persones detingudes de manera il·legal per les seves idees. Però jo no puc dir comandos." 

El diputat Carlos Carrizosa també ha demanat la paraula per demanar que es "deixi de limitar la paraula a l'oposició". 


"Fa 16 mesos que menteix als catalans"


Roldán ha acusat Quim Torra de posar-se només al servei de l'independentisme:

"Fa 16 mesos que menteix als catalans. Menteix quan promet la independència, quan parla de solidaritat del seu govern. Quines lliçons pot donar quan permet que 1 de cada 4 menors estigui en situació de probresa a Catalunya? Ho diu l'Idescat".

També li ha retret que no es preocupi per problemes com les llistes d'espera, i ha afegit que vulnera drets que diu defensar:

"Es passen el dia amb les llibertats i els drets a la boca, però digui'm de què presumeix i li diré què li falta. El seu govern es dedica a treballar contra la llibertat dels catalans constitucionalistes. Vostès es pensen que Catalunya és seva, però Catalunya som tots."


Ciutadans ha obert el torn dels grups i Roldán s'ha estrenat en el debat després de substituir Inés Arrimadas com a portaveu de la formació a l'hemicicle.
 

 

ARXIVAT A:
Debat política general
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut