La líder de Cs a Catalunya en el moment de mostrar la foto de l'atemptat d'ETA a Vic (EFE)
La líder de Cs a Catalunya en el moment de mostrar la foto de l'atemptat d'ETA a Vic (EFE)

Lorena Roldán nega que equiparés independentisme i terrorisme amb la foto de Vic

La líder de Ciutadans a Catalunya diu que, ensenyant la foto de l'atemptat d'ETA, pretenia "recordar el passat per no cometre els mateixos errors"

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, mostrava al Parlament una fotografia de l'atemptat d'ETA el 1991 a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Va ser durant el debat de política general. Lorena Roldán va carregar contra Quim Torra per considerar que defensava els "violents", concretament els CDR.

L'endemà de la seva compareixença a la cambra catalana, la líder de Cs ha negat que hagi equiparat l'independentisme català amb el terrorisme quan va ensenyar a l'hemicicle aquesta fotografia. En una entrevista a Ràdio 4, Roldán ha explicat que la seva intenció era avisar d'un possible efecte crida i dir que cal fer memòria per no cometre "errors".

Lorena Roldán: "Jo no he fet aquesta equiparació".

Gemma Nierga: "Llavors, què pretenia vostè quan ahir va ensenyar la fotografia de l'atemptat de Vic?"

Lorena Roldán: "Recordar, recordar el passat, precisament per no cometre els mateixos errors, per no tornar a viure situacions com aquestes perquè crec que aquí al nostre país ja s'ha vessat massa sang, sobretot amb aquests temes per motius polítics".

 

La diputada de Ciutadans ha subratllat que "si algú relaciona independentisme amb terrorisme és Torra, que ha de fer una reflexió sobre com tracta persones com Otegi posant-li una catifa vermella".

Lorena Roldán ha negat que hagi dit que tot l'independentisme és violent. Ha puntualitzat que hi ha un sector del moviment independentista que està radicalitzat i que cada cop té més pes.

Ha insistit que el president de la Generalitat hauria de demanar disculpes per haver defensat els membres dels CDR detinguts i l'ha instat a condemnar la violència.

 

Lorena Roldán i, davant seu, alguns dels membres del govern (ACN)​


L'acusació de Roldán a Torra, amb la fotografia a la mà

Durant la seva intervenció al Parlament, Lorena Roldán va fer acusacions molt dures contra Quim Torra. Aquest és el moment que la portaveu de Cs ensenya la fotografia de l'atemptat d'ETA a Vic, fa 28 anys, i es dirigeix al president de la Generalitat:

"Vostè ha jugat amb foc i ens podem cremar tots. Ha aconseguit superar el seu predecessor. I no és cap floreta. Ja els havíem dit que els CDR se'ls escaparien de les mans.

Vostè, quan els violents són els seus, els defensa."

 

El discurs també va ser objecte d'una enganxada amb el president del Parlament, Roger Torrent, que va cridar a l'ordre diverses vegades Lorena Roldán, després que parlés dels "seus comandos" [de Torra], en referència als CDR.

 

 

Robert Manrique diu que "ja n'hi ha prou" de comparar Catalunya amb el País Basc

Víctima de l'atemptat d'ETA a Hipercor, Robert Manrique ha criticat les paraules de Lorena Roldán. Segons Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), aquestes declaracions tenen una motivació electoralista: "Quan veus gent que compara el que va passar al País Basc amb la situació de Catalunya, és per dir ‘ja n'hi ha prou'. Està fora de lloc, absolutament. És una forma molt barroera d'arreplegar quatre vots. És patètic."

En aquestes declaracions a RAC1, Robert Manrique ha dit que "hi ha gent que intenta treure un rèdit partidista del dolor dels altres. En l'atemptat d'Hipercor, o en el del 17 d'agost, els autors de l'atemptat no ens van preguntar a qui votàvem. El fet que es col·loqui el dolor col·lectiu darrere d'una bandera està fora de lloc."

Robert Manrique: "Hi ha gent que intenta treure un rèdit partidista del dolor dels altres"

Fins i tot l'autor de la foto de l'atemptat de Vic, Pere Tordera, fotògraf del diari Ara, s'ha queixat de la utilització que es fa de la imatge: "A mi, evidentment, no m'han demanat permís. Però el principal problema és que no han parlat amb la víctima. Si m'haguessin trucat els hauria dit que parlessin amb la noia, perquè mai ha sortit enlloc parlant d'aquest tema, ni tan sols quan es va recordar l'aniversari dels 25 anys de l'atemptat".

El fotoperiodista fa aquesta reflexió sobre l'ús que fa Ciutadans d'aquesta imatge: "Ningú s'ha preocupat de preguntar-se que això surt d'algun lloc, que hi ha una autoria. Però el que sobta més és que ells, que diuen que defensen les víctimes, han fet servir la fotografia de manera partidista sense tenir en compte la víctima".

 

Albert Rivera i Inés Arrimadas, aquest dimecres, a la plaça Major de Vic (EFE)

Coincidint amb l'episodi d'aquesta fotografia al Parlament, el president de Ciutadans, Albert Rivera, acompanyat de la portaveu al Congrés, Inés Arrimadas, visitaven aquest dimecres Vic per homenatjar la Guàrdia Civil.

Rivera va comparar la situació actual a Catalunya amb els temps de Terra Lliure. Segons el líder de Cs, des de llavors, "el separatisme no tornava a organitzar-se amb violència i ho està tornant a fer amb goma-2 i plànols d'edifici públics."

ARXIVAT A:
TerrorismeParlament de CatalunyaDebat política generalLorena RoldánProcés catalàIndependènciaOperació Judes
Anar al contingut