L'or cotitza a màxims històrics pel coronavirus: 55.000 euros per un quilo

Des de començaments d'any, el lingot d'or ha pujat de preu un 30% i encara s'espera que aviat s'incrementi un 10% més

Cristina HerranzActualitzat

L'or es mou avui en màxims històrics, lògic si tenim en compte que els inversors el consideren un dels actius refugi en moments d'incertesa com l'actual. Les preocupacions per l'economia global, la debilitat del dòlar o els tipus d'interès baixos als Estats Units afavoreixen la compra d'aquest metall preciós per part dels inversors. 

Avui, el preu de l'unça d'or ha arribat als 1.983 dòlars (que equivalen a 1.674,71 euros). Avui, comprar un lingot d'or d'1kg s'enfila fins als 54.900€ aproximadament, mentre que un de 250 g costa uns 13.800 € i un de 10 g es pot adquirir per menys de 600 euros.

Des de principis d'any ha pujat un 30%. I, si tirem enrere, observem com estava fa 10 anys. La tendència ha estat alcista en tot aquest temps, i ara s'ha accentuat des de l'inici de la pandèmia. Fins i tot ha superat l'anterior màxim històric, el setembre del 2011, quan es va situar a 1.921 dòlars. Els experts preveuen que encara es pot enfilar molt més. 

 

La fabricació de lingots, a una velocitat mai vista

La demanda d'or s'ha disparat tant per part de bancs centrals com d'inversors. En moments d'incertesa i de preocupació econòmica, augmenta l'interès per aquest metall com a valor refugi i això en fa disparar el preu. Ara mateix, als mercats financers, la cotització del preu de l'or està en màxims històrics. N'explica les raons el gestor de renda variable, Xavi Brun:

"Hi ha preocupació. Per tant, la gent compra or pel que pugui passar. Per altra banda, els tipus d'interès als Estats Units han començat a baixar: ja no em dona res el deute americà, que és el refugi per excel·lència. Per tant, la gent busca alternatives. 'Me'n vaig a l'or'. I després la borsa ha baixat molt, de forma que la gent diu "no em refio gaire de la borsa, me'n vaig a l'or."

 

Lingots d'or a una fàbrica de Viena (Reuters/Leonhard Foeger)

 

Els joiers, els màxims compradors d'or

Els joiers, que són els màxims compradors d'or, fan servir la creativitat perquè els clients no notin l'increment de preu de l'or, com explica el vicepresident del Col·legi de Joiers de Catalunya, David Vendrell

"Ara, en aquests moments, l'estratègia també passa perquè, com que el preu de l'or està pujant, intentem que les peces siguin també més lleugeres, cosa que implica desenvolupar altres dissenys."

A diferència del que va passar en la crisi del 2008, amb un "boom" de negocis de compravenda d'or, ara no ha passat el mateix, els establiments diuen que no hi van clients, segons el joier Jem Ferrer:

"El mes de juny va ser molt molt fluix. El mes de juliol, una miqueta millor, però també molt fluix. No era el que esperàvem."

 

Polseres d'or a un aparador
La joieria intenta que els clients no notin l'increment del preu de l'or (Reuters/Francis Mascarenhas)
 

 

Encara s'espera un increment del preu del 10%

Els experts preveuen que el preu de l'or superarà aviat els 2.200 dòlars per unça. Això seria un 10% més que el preu actual.

Apunten que continuarà creixent l'interès per aquest metall, sobretot com a reserva de valor, ja que és un dels pocs productes capaç de mantenir el poder adquisitiu al llarg del temps i vèncer l'efecte pervers de la inflació.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut