Caracas

L'oposició veneçolana obté 107 escons i posa fi a l'hegemonia chavista

Amb aquests resultats, la Taula de la Unitat Democràtica no tindria una majoria tan àmplia a l'Assemblea Nacional i només arribaria als dos terços de la cambra si els escons que encara falten per assignar finalment li corresponen

RedaccióActualitzat

S'acaba l'hegemonia chavista a Veneçuela. A partir d'ara, l'Assemblea Nacional estarà dominada pels diputats de la Taula de la Unitat Democràtica (MUD) d'Henrique Capriles El consell electoral de Veneçuela, però, ha actualitzat les dades de les eleccions de diumenge i ha rebaixat la xifra que s'havia atorgat l'aliança opositora al chavisme de 112 diputats fins als 107. Així, d'acord amb la informació de l'organisme oficial, el partit governamental de Maduro ha obtingut finalment 55 escons, i no 46 com s'havia dit amb les dades preliminars a la mà.

Amb aquests resultats, l'oposició al chavisme, la Taula de la Unitat Democràtica, no tindria una majoria tan àmplia a l'Assemblea nacional i només arribaria als dos terços de la cambra si els escons que encara falten per assignar finalment li corresponen. Si és així, a Nicolás Maduro li quedaran tres anys de presidència amb un poder legislatiu en contra, que pot modificar la Constitució i destituir ministres.

Maduro admet la derrota

Poc després de la mitjanit, la victòria de l'oposició en les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Veneçuela ja era tan clara que Tibisay Lucena, la presidenta del Consell Nacional Electoral, ha anunciat la victòria de la coalició MUDPoc després, el líder chavista, Nicolás Maduro, admetia la derrota que posa fi a l'hegemonia del chavisme, que ha durat 17 anys. Però Maduro ho ha fet amb aquestes dures paraules:

"Ha triomfat la guerra econòmica, ha triomfat una estratègia per vulnerar la confiança col·lectiva en un projecte de país, ha triomfat l'estat de les necessitats creat per una política de capitalisme salvatge, d'amagar els productes, d'encarir-los."

Per la seva banda, l'oposició ha celebrat la victòria dient que "el vot ha aconseguit vèncer democràticament un govern que no és democràtic". Ho ha dit Jesús Torrealba, secretari de la MUD, que ha afegit que aquests resultats envien un missatge a Maduro:

"El poble ha parlat clar, les famílies veneçolanes s'han cansat de viure les conseqüències del fracàs, el poble no tolerarà ni la més mínima desviació dels principis establerts a la Constitució."

L'oposició al chavisme assegura també que assumeix la victòria amb serenitat i demana l'alliberament immediat dels presos polítics.  

A Nicolás Maduro encara li queden tres anys de mandat com a president de Veneçuela, i haurà de cohabitar amb un Parlament controlat per l'oposició. Es dóna per segur que la nova majoria aprovarà una llei d'amnistia que permeti treure de la presó els opositors condemnats, entre ells, Leopoldo López, líder de Voluntat Popular, sentenciat a 14 anys.

Una derrota anunciada

El partit de Nicolás Maduro va arribar a la jornada electoral amb uns índexs de popularitat molt baixos. Els sondejos havien pronosticat una victòria de l'oposició, agrupada en la coalició Taula de la Unitat Democràtica, que engloba els partits Unitat Popular, liderat per Henrique Capriles, i Voluntat PopularEl govern de Maduro ha perdut molt del suport popular que tenia. Ara, els seus seguidors són els que més pateixen una inflació que arriba al 200% i la falta de productes de primera necessitat. Benzineres i supermercats estan desabastits de productes bàsics.

L'oposició havia plantejat els comicis com un plebiscit i havia convidat a Caracas eurodiputats i expresidents llatinoamericans perquè actuessin com a observadors del procés electoral. L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero s'ha reunit amb Nicolás Maduro al Palacio de Miraflores i li ha demanat més diàleg amb els opositors.

Rajoy felicita els veneçolans

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha felicitat per Twitter els veneçolans per les eleccions i pel resultat, i ha reclamat la llibertat dels polítics de l'oposició empresonats.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut