L'oposició tomba el projecte de la llei Aragonès en comissió parlamentària

JxCat i ERC volien retirar el punt de l'ordre del dia per no abordar la qüestió, però els grups han forçat a tractar-ho

Actualitzat

Al Parlament de Catalunya, l'oposició en bloc ha tombat l'anomenada "llei Aragonès". El PSC, En Comú Podem, el PPC, Cs i la CUP han impedit que el projecte de llei de contractes de serveis a les persones arribi fins al ple de la cambra.

Els principals sindicats i entitats socials també rebutgen la polèmica llei.

Junts per Catalunya i Esquerra Repúblicana s'han quedat sols defensant-la i s'ha produït una situació insòlita. Després de mesos treballant en ponència i pactant més de 200 esmenes entre els grups, el projecte ha decaigut i ni tan sols arribarà al ple.

La llei regula els contractes de l'administració amb empreses per prestar serveis a les persones, en àmbits com l'educació, la salut i els serveis socials. Segons l'oposició, la llei podria obrir la porta a la privatització de serveis.

Els grups de govern, conscients de no tenir majoria, han intentat suspendre la sessió que havia de votar el dictamen, però la CUP i els socialistes han forçat que es tornés a incloure en l'ordre del dia.

La socialista Alicia Romero ho justificava així:

"Jo crec que era una mala llei quan va arribar. És veritat que l'hem millorat en ponència però no suficientment."


Carles Riera, de la CUP, feia aquest tuit:
 

 

La llei de contractes de serveis a les persones no veurà la llum tampoc aquesta legislatura. De fet, ja va quedar pendent a la passada a l'aplicar-se l'article 155. S'haurà de veure si un nou govern és capaç de tirar-la endavant.


Contractació en serveis a les persones

La proposta de llei volia regular el règim de contractació dels anomenats serveis a les persones.

Es tracta de serveis públics externalitzats en empreses que n'obtenen un benefici directe o indirecte i que estan vinculats a l'educació, els serveis socials i de salut.

Afectaria escoles bressol, casals infantils i juvenils, ludoteques, menjadors escolars, colònies, l'atenció domiciliària a la gent gran, casals de gent gran, hospitals de dia per a persones amb discapacitat, el suport domèstic i els assistents personals, els recursos a residències, els centres de dia, programes de mediació en l'àmbit penal o serveis comunitaris i de cohesió social.

Fins ara, en la licitació del servei el que pesava més era el criteri del preu o la subhasta, ja que es regia pel règim de contractació general.

La proposta del govern era prohibir la subhasta i eliminar les contractacions basades en el preu. Segons l'executiu, haurian de pesar més criteris com la qualitat, la continuïtat, l'accessibilitat o la disponibilitat.

Es coneix com a "llei Aragonès" perquè va ser el vicepresident el qui la va tirar endavant després que el 155 va deixar en suspens la que havia iniciat l'exconseller Raül Romeva.

Al novembre, la Plataforma Aturem la Llei Aragonès va fer una ocupació al Departament de Treball demanant la paralització del projecte.

ARXIVAT A:
SalutEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut