Madrid

L'oposició retreu electoralisme a Zapatero i clama per la destitució d'Álvarez

Les intervencions de l'oposició al ple del Congrés en què José Luis Rodríguez Zapatero ha parlat de l'AVE i rodalies han tingut dos retrets bàsics. D'una banda, el PP ha considerat electoralista l'actitud del govern i l'ha acusat de fer les obres amb presses. De l'altra, els partits catalans han coincidit amb els populars a reclamar la destitució de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. CiU ha demanat una moratòria del traçat de l'AVE pel centre de la ciutat. ERC ha advertit al president espanyol que "ja no s'hi val" a fer servir l'excusa del passat i ICV ha demanat que es prioritzi la inversió a la xarxa de rodalies.

Actualitzat
El president del PP, Mariano Rajoy, ha acusat el govern de Zapatero de fer les obres "pensant no a fer-les bé, sinó a anar de pressa". El cap de l'oposició creu que el president espanyol només ha sabut respondre als problemes amb les obres de l'AVE a Barcelona "amb paraules i cops de pit, sense propòsit d'esmena" i d'estar més preocupat per la proximitat de les eleccions generals que no pas "perquè les coses es facin bé".

Rajoy ha reclamat a Zapatero que reconegui explícitament que el seu govern "ha comès un error" i que "plasmi en algun gest concret" la voluntat de solucionar-lo, i li ha deixat clar que si ell fos Zapatero ja hauria destituït la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, "per la seva incapacitat i l'intolerable abús de poder" per haver responsabilitzat "dels problemes l'empresa constructora".

Des de CiU, Josep Antoni Duran Lleida ha reclamat una moratòria per replantejar el traçat de l'AVE pel centre de Barcelona i ha recomanat que es creï una comissió d'experts integrada per diputats, ciutadans, col·legis professions i empreses, que assessori el govern. Duran Lleida també ha advertit a Zapatero que ell "és responsable" de tot el que passi, per haver-se negat a fer cessar Magdalena Álvarez.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha avisat Zapatero que ja "no s'hi val" d'excusar-se amb el passat i que si destitueix "de manera fulminant" Magdalena Álvarez "el caos l'acabarà arrossegant" a ell i al seu govern "al fracàs". Tardà ha retret al govern socialista que hagin tingut tres anys "per compensar el dèficit històric" d'inversió en infraestructures "i no ho hagin fet".

En nom d'EU-ICV, Joan Herrera ha demanat també el cessament de la ministra de Foment i ha instat Zapatero a fer un gir en la política ferroviària, que passi per apostar prioritàriament per rodalies. Herrera ha dit que el desastre actual és fruit de la "manca de previsió" i també de "l'excés de presses" per fer arribar l'AVE a Barcelona, així com la manca d'"inversions reals" en rodalies.
Anar al contingut