Barcelona

L'oposició retreu al govern que hagi quedat en mans de la CUP i no hagi fet uns pressupostos prou socials

Aquesta tarda, el vicepresident Junqueras ha alertat la CUP que no aprovar els comptes és "un gravíssim error que té conseqüències molt greus"

RedaccióActualitzat

Un cop el conseller d'Economia ha presentat els pressupostos, l'oposició ha començat les seves intervencions. Tots els grups han presentat esmenes a la totalitat. Coincideixen a retreure a l'executiu les xifres dels comptes que presenta i el fet que la seva aprovació hagi quedat en mans de la CUP.

El diputat de Ciutadans Antonio Espinosa ha encetat el torn de l'oposició en el ple sobre els pressupostos. El diputat ha volgut deixar clar que "no s'oposen als pressupostos només per ser independentistes, sinó perquè són uns mals comptes" i ha manifestat que "sort que els nostres companys de la CUP són coherents".

Des de Ciutadans s'ha volgut deixar clar que "assistim a un dels últims actes d'una representació teatral que fa massa que dura" i ha recordat que "Catalunya és la comunitat més endeutada d'Espanya".

 

 

Alicia Romero, del PSC, per la seva banda, retreu al govern que "no hagi aixecat el telèfon i hagi buscat complicitat en altres grups" per poder tirar endavant els pressupostos i ha titllat d' "irresponsables" els comptes presentats per Junqueras. Romero ha afegit que són uns pressupostos que "mantenen el model ideològic de Mas" i els ha qualificat de "conservadors i de dretes".

La diputada del PSC ha dit a Junqueras que aquests "no són els pressupostos més socials", com ell explica i posa d'exemple les partides en residències, salut o igualtat per demostrar-ho. Romero ha acabat recordant al vicepresident que "ningú els votarà aquests pressupostos" i que "no hi ha una majoria independentista clara en el Parlament" i insta a "reflexionar sobre la lectura que es va fer del 27-S".

 

 

El diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat el govern de cometre una "temeritat política" de presentar uns pressupostos sense suport i en el context actual. "S'han presentat nus", ha manifestat Coscubiela, per qui es tracten d'uns "pressupostos continuistes i sense ruptura" que "no s'aguanten per enlloc".

En la mateixa línia, ha lamentat que els comptes no són prou socials i avalen polítiques que no comparteixen.

Davant tot plegat, Coscubiela ha etzibat a Junqueras que "el doble llenguatge se li està acabant" i que "vostè ens ven aigua seca".

Pel diputat, el govern, que "no és capaç d'aprovar els pressupostos", "fa política ficció, i està fent aigües per tots els costats". D'aquesta manera, ha sentenciat que el que "està en joc és el mateix govern", que "és a l'UVI, i ha fet una crida a recomposar la situació a través d'un nou un "nou full de ruta que passa inexorablement pel dret a decidir".

 

 

El diputat del PPC, Enric Millo, ha justificat l'esmena a la totalitat dels pressupostos, entre altres coses, perquè arriben "tard i malament," són els comptes del procés, no recuperació de l'economia, volen consolidar estructures d'Estat, "sacrifiquen l'estabilitat per acontentar els antisistema", diu,  i "no serveixen per a la recuperació".

Pel PPC, "no és cert" que els pressupostos són "la gran panacea de la despesa social". I és que, afegeix, "no incrementa –la partida- sinó que la redueix, miri com s'ho miri". "Ens volen fer passar bou per bèstia grossa", ha lamentat. I és que, segons ha reiterat: "L'objectiu –dels comptes- és el procés d'independència i intentar acontentar la CUP" i, per tant, no són els pressupostos del creixement i de la recuperació.

Amb tot, Millo ha assegurat que amb l'objectiu de millorar el sistema de finançament "ens trobarà" i ha estès la mà a parlar dels pressupostos del 2017 i com gestionar la pròrroga dels comptes actuals.

 

 

Junqueras a la CUP: "Si no discutim aquests comptes, perdrem una gran oportunitat"

Aquesta tarda, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha respost a l'oposició. En la seva intervenció, Junqueras s'ha dirigit a la CUP: "Puc entendre les discrepàncies. Però la qüestió és: ‘aquests pressupostos són molt millors?' Indubtablement que sí, objectivament sí. Em sembla que val la pena poder-los discutir. No fer-ho és perdre una gran oportunitat. I els costos són molt rellevants."

 

 

Junqueras ha recordat que "el pla d'acció de govern va lligat a uns pressupostos: "Estic convençut que és un gravíssim error que té conseqüències molt greus en el debat d'avui i que probablement tindrà conseqüències en altres àmbits". I ha afegit que rebutjant aquests pressupostos, "ningú entén, jo almenys no, que se sacrifiquin en bé d'algun ideal per noble que sigui perquè els ideals es legitimen i es justifiquen en les decisions que prenem cada dia".

El vicepresident ha dit que aquests pressupostos "són massa independentistes i rupturistes per a uns i massa poc per a d'altres". En al·lusió al diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que ha afirmat que aquests comptes són "continuistes", el conseller ha remarcat que "molt més continuistes seran si es prorroguen els pressupostos". Dirigint-se especialment a la CUP, eJunqueras ha advertit que si es manté la pròrroga, les conseqüències seran "extremadament severes" per a l'impuls de l'activitat econòmica i "greus" per a la garantia dels serveis socials.

Retrets de l'oposició al govern en el torn de rèplica

En la rèplica dels diferents grups parlamentaris, Eulàlia Reguant, de la CUP, ha dit que no renuncien a continuar negociant: "Ens agradi més o menys, la gent ens obliga a trobar acords, acords que avui encara no hem trobat, però que no renunciem a trobar". El diputat Antonio Espinosa, de Ciutadans, li ha reconegut que els nous comptes són un avanç en la despesa social en relació als anteriors, però que no els compren perquè són rupturistes i van cap a la independència. Des del PSC, la diputada Alícia Romero, ha dit que és el fi de cicle i ha retret que l'executiu no els hi hagi estès la mà per intentar pactar amb ells quan la CUP ja no acceptaven aquests pressupostos. Per part de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela ha assenyalat: "A menys política, més Jocs Florals. Avui vostè ha començat els Jocs Florals", en referència a la intervenció de Junqueras aquesta tarda. Enric Millo, del PP, ha indicat que "la pròrroga no deu ser tan dolenta si vostè [Junqueras] va votar a favor del pressupost de 2015". Des de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha dit: "Nosaltres no abandonem ni dimitirem del mandat democràtic del 27 de setembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut