La bandera de l'oposició siriana oneja a l'escó de Síria a la Cimera Àrab a Doha.
La bandera de l'oposició siriana oneja a l'escó de Síria a la Cimera Àrab a Doha. (Foto: Reuters)
Doha

L'oposició ocupa el seient de Síria a la cimera de la Lliga Àrab

La Coalició Nacional Siriana, la principal aliança de l'oposició, ha ocupat el seient del seu país en la XXIV Cimera Àrab, que se celebra a Doha i que té el conflicte sirià com a tema principal en l'agenda.

Actualitzat
La Coalició Nacional Siriana, la principal aliança de l'oposició, ha ocupat el seient del seu país en la XXIV Cimera Àrab, que se celebra a Doha i que té el conflicte sirià com a tema principal en l'agenda. "Us demano permís perquè Ahmed Muaz al-Jatib i Gasan Fita ocupin el lloc de Síria a la cimera", ha sol·licitat el president de la reunió, l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, en un gest per oferir l'escó de Síria al major grup opositor, que ha estat rebut amb aplaudiments. Al-Thani, defensor d'una solució política per posar fi a la violència a Síria, ha dit que l'oposició mereix aquest nivell de representativitat per haver obtingut "legitimitat popular al seu país i un ampli suport a l'estranger".

Al-Jatib, president de la Coalició Nacional Siriana, ha considerat que aquest seient "forma part del retorn de la legitimitat al poble de Síria, que en va ser privat des de fa molt temps". "Volem la llibertat i no volem que Síria arribi a la ruïna. Volem una solució política clara per evitar que aquest règim cometi més barbaritats". Al-Jatib ha ​​revelat que ha demanat al secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, el desplegament de míssils Patriot al nord de Síria per protegir la població civil. Respecte a la suposada presència d'armes químiques en territori sirià, Al-Jatib ha ​​demanat que un congrés nacional decideixi la forma d'eliminar-les, d'acord amb un eventual pacte que porti a l'eradicació d'armes de destrucció massiva a tota la regió.

El líder opositor havia viatjat a Doha, tot i haver dimitit fa dos dies del seu càrrec a la Coalició Nacional Siriana, que encara no ha acceptat la seva renúncia. A més d'Al-Jatib, la delegació de l'oposició siriana està integrada per Hito, primer ministre interí de l'oposició, i altres dirigents com Sohair al-Atasi, George Sabra, Abdel Basit Seida i Adib al-Shishakli. Damunt la taula, l'antiga bandera de Síria que va recuperar l'oposició per substituir l'actual. Amb aquest gest simbòlic, l'oposició arrabassa la butaca al règim sirià.

Per la seva banda, el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi, ha lamentat el fracàs de les iniciatives de la seva organització per aconseguir una solució política de la crisi i ha culpat el règim del president sirià, Bashar al-Assad, d'haver triat la via militar i agreujar així la situació. En aquest fracàs, ha afegit, també ha contribuït el Consell de Seguretat de l'ONU, "incapaç de prendre les decisions necessàries per aturar el vessament de sang".

Com a representant de Turquia, convidada a la cimera tot i no formar part de la Lliga Àrab, el seu ministre d'Afers Estrangers, Ahmet Davutoglu, ha anunciat que "tractarà amb el govern sirià interí fins que obtingui un escó a les Nacions Unides". En aquest sentit, ha explicat, Ankara demanarà a la comunitat internacional trencar els seus llaços amb el règim d'Al-Assad i tractar directament amb el govern interí opositor que dirigeix ​​Hito.
Anar al contingut