Barcelona

L'oposició i els socis de govern a Barcelona titllen d'electoralista la cessió del castell

La cessió del castell de Montjuïc ha deixat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, sol i envoltat de crítiques, de l'oposició i del seus socis de govern, Esquerra i Iniciativa. Hereu ha passat per La Moncloa i ha recollit de mans del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el decret que oficialitza el traspàs de Montjuïc. Però això no ha agradat a ningú. Tots els grups municipals -excepte el socialista- critiquen la data escollida per la seva proximitat a les eleccions i pel fet que s'hagi tramitat com a decret i no com a projecte de llei, cosa que permet que no s'hagi d'arribar a un acord al Congrés.

Actualitzat
El candidat de CiU, Xavier Trias, considera que el decret de cessió del castell de Montjuïc podria ser un nou engany del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i que l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en seria còmplice. Trias creu que la cessió s'ha de fer a través d'una llei pactada entre totes les forces polítiques: "El castell hauria de passar a l'Ajuntament, no per una llei franquista, amb condicions franquistes, sinó gràcies a una nova llei estatal que digui clar que el castell passa a la ciutat perquè així ho ha volgut la democràcia".

A ERC, soci de govern amb el PSC i ICV-EUiA, tampoc no ha agradat la forma amb què s'ha materialitzar la cessió. L'alcaldable dels republicans, Jordi Portabella, ha criticat Jordi Hereu per haver-se "atribuït en singular" el traspàs. Portabella ha recordat que el traspàs és "un èxit de totes les formacions polítiques i del conjunt dels barcelonins". El candidat republicà ha afegit, a més, que el decret de cessió no hauria de fer referència a les banderes que han d'onejar al castell perquè "ja existeix un marc legislatiu general" sobre aquesta qüestió.

Des del PPC, el seu candidat a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, també ha qualificat la cessió d'"electoralista" perquè es podia haver fet tres anys enrere, quan Rodríguez Zapatero va prometre que l'Ajuntament gestionaria el castell. "Per a aquest viatge no calia tant de rebombori", ha apuntat el candidat popular. Fernández Díaz ha afegit que la ciutat té altres problemes a banda polititzar la cessió del castell però s’ha felicitat que, finalment, s’hagi decidit que hi onegin totes les banderes oficials.

La candidata d'ICV-EUiA, Imma Mayol, veu el decret de cessió com un regal de Zapatero al seu company de partit Jordi Hereu i ho considera un acte de deslleialtat. "Han tingut pressa i neguit, han tingut curtesa de mires, hauria estat molt millor per a la ciutat que aquest acord expressés la feina conjunta que s'ha fet, en comptes d'aparèixer com un regal en clau de partit".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut