L'oposició exigeix explicacions per les declaracions de Santi Vidal

Les paraules de l'exjutge han generat una allau de crítiques i de peticions de compareixences

RedaccióActualitzat

Les paraules de l'exjutge Santiago Vidal que, en conferències i reunions que fa pel territori, assegura que l'executiu ja té les dades fiscals de la població, tot i estar blindades per la llei espanyola de protecció de dades, han generat una allau de crítiques de l'oposició i peticions de compareixences parlamentàries.

Aquest divendres el PP n'ha presentat una que reclama que el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el de Justícia, Carles Mundó, compareguin al Parlament per donar explicacions.

La cap de l'oposició al Parlament i líder catalana de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reclamat "explicacions urgents" a Puigdemont:

"El govern de la Generalitat fa anys que juga a la independència, però això ja no és un joc. Si es confirmen aquestes afirmacions seria una violació dels nostres drets i la nostra intimitat. Per tant, exigim al president Puigdemont que doni explicacions urgents sobre aquesta afirmació, perquè, a més, qui ho fa és ni més ni menys que un senador d'ERC, que és el partit amb el qual governen a Catalunya."

 

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, també ha dit a Catalunya Ràdio que el govern ha d'explicar-se en seu parlamentària sobre totes les implicacions del que ha explicat Vidal. Iceta ha destacat la condició d'exjutge del senador:

"Si un vol fer un referèndum que és il·legal i tothom ho sap, haurà de fer alguna il·legalitat, no? Com es fa un referèndum il·legal sense saltar-se la llei? Recordo com el president Mas ja va començar a parlar d'astúcies i que s'havia d'enganyar l'Estat."

 

 

Les responsabilitats no s'esgoten amb la renúncia al Senat

Un cop ja s'ha sabut que Vidal ha presentat la dimissió com a senador, tant Catalunya Sí que es Pot (CSQP) com la CUP ho han celebrat, però han dit que amb això no es tanca el problema. Segons la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, ERC ha d'assumir part de la responsabilitat:

"Nosaltres no donem cap mena de credibilitat a les seves paraules, però el que és evident és que és una persona amb necessitat de notorietat i que acaba dient coses que no pertoquen. Per això pensem que és pertinent que s'aparti, però que també tenim clar que és necessari que ERC assumeixi les seves responsabilitats en relació amb Santi Vidal."

Per la seva banda Joan Coscubiela, de CSQP, ha exigit que ERC faci més passos i també ha donat per fet que Vidal ha mentit:

"Lògic en termes democràtics que el senyor Santi Vidal hagi presentat la seva dimissió com a senador. En qualsevol cas creiem que això no acaba amb les responsabilitats polítiques. Espero que ningú pensi que és legítim mantenir la il·lusió i el desig pel referèndum mentint als ciutadans de Catalunya."

 

El mateix dijous es van demanar compareixences parlamentàries

Poca estona després de divulgar-se el contingut de les xerrades de Santiago Vidal, les forces polítiques de l'oposició al Parlament ja van reaccionar, principalment a través de Twitter, i van començar a tramitar peticions de compareixences parlamentàries. La primera va ser Catalunya Sí que es Pot, que reclama al vicepresident Junqueras que comparegui al Parlament per saber si són certes les afirmacions de Vidal.

 

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, va anunciar que denunciaran la Generalitat a la fiscalia per haver "robat les dades fiscals de tots els catalans".

 

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, va exigir "explicacions urgents" al president de la Generalitat sobre les declaracions de Vidal:

 

També des del PSC, Eva Granados va anunciar que demanaran la compareixença dels consellers Raül Romeva, Meritxell Borràs i Carles Mundó sobre aquest tema:

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut