L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en l'inici del ple extraordinari per sotmetre els pressupostos a una qüestió de confiança el dia 2 d…
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en l'inici del ple extraordinari per sotmetre els pressupostos a una qüestió de confiança el dia 2 de febrer del 2018 (Horitzontal)

L'oposició en bloc dona l'esquena a Colau i l'alcaldessa activa la qüestió de confiança per aprovar els pressupostos

ACN Barcelona.-L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha activat la qüestió de confiança com a últim intent per poder tirar endavant els pressupostos de 2018 a la ciutat. Aquest és el segon any consecutiu que Colau utilitza aquest mecanisme per aprovar els comptes, després que la setmana passada no aconseguís els suports necessaris per fer-ho per la via ordinària. Durant el ple d'aquest divendres, tots els grups de l'oposició han girat l'esquena a l'alcaldessa i li han recriminant manca de diàleg. Ara s'obre un període de 30 dies perquè l'oposició pugui presentar una moció de censura i formi un govern alternatiu. En cas que això no passi, com sembla que serà, els pressupostos quedaran aprovats de forma automàtica.

Els retrets de l'oposició al govern també han anat centrats en el model de ciutat. El líder del Grup Demòcrata, Xavier Trias, ha assegurat que el seu grup no en té "ni idea de què volen fer" i creu que l'equip de govern va venir "amb unes intencions i estan fracassant". No obstant, Trias assegura que si mai hi ha un projecte important per la ciutat, sempre hi seran.Amb la mateixa duresa s'hi ha referit Alfred Bosch, qui directament ha formulat que "la conclusió és canviar l'alcaldia". El republicà qüestiona la capacitat de Colau per liderar la ciutat i ha assegurat que, amb aquesta qüestió de confiança, el govern "bat rècords d'aïllament".Precisament, el tinent d'alcalde Gerard Pisarello ha recriminat als demòcrates i ERC que "donin lliçons de govern" després que el govern de la Generalitat "portés el país contra les roques". Pisarello ha aprofitat per recordar que durant el seu mandat s'han evitat més de 5.000 talls de subministraments, s'han evitat desnonaments i han crescut les beques menjador.La líder de Ciutadans, Carina Mejías, ha demanat al govern que sigui "més humil" amb la resta de grups. Mejías creu que "molta gent" que va votar a Ada Colau en les municipals "no li renovarien la confiança" i per això, la líder de Ciutadans va mantenir el seu bloqueig a la qüestió de confiança.Els populars consideren que els pressupostos no han tirat endavant perquè al govern "li ha fallat l'aritmètica" després de pactar les abstencions amb "un pacte fracassat amb l'independentisme".L'alcaldessa, però, ha desafiat a tots els grups a "conformar una alternativa de govern" i els ha recordat que "per la normativa vigent, tenen el dret a fer-ho". Un dret que s'estableix en aquests 30 dies des d'avui mateix per presentar una moció de censura que aconsegueixi el suport de 21 regidors.Els socialistes han convidat a Colau a convocar "una cimera de líders municipals". Jaume Collboni ha suggerit que en aquesta trobada el govern podria explicar "quins són els 5 projectes que vol tirar endavant" en aquest mandat per tal de començar a negociar-los i arribar a acords abans no sigui massa tard.Una altra mà estesa que també ha arribat des de la CUP amb "ganes de treballar plegats", tal com ha especificat la regidora Eulàlia Reguant. De tota manera, la cupaire ha recomanat un canvi de direcció al govern cap a un model en què "no s'excloguin els veïns de la seva pròpia ciutat". La CUP també ha mostrat "temor" al suport de la resta de grups al MWC i esperen que "el senyor Hoffman no sigui el proper alcalde".Aquesta és la segona vegada consecutiva que Ada Colau utilitza el mecanisme de la qüestió de confiança per a aprovar els pressupostos i la tercera en tota l'etapa democràtica de l'Ajuntament de Barcelona. La primera vegada va ser amb els pressupostos de 2014 amb Xavier Trias com a alcalde.

Anar al contingut