Barcelona

L'oposició critica les condicions del traspàs de Rodalies davant els elogis dels socis de govern

Reaccions diverses les que ha provocat l'acord del traspàs de Rodalies. CiU ha criticat que la Generalitat hagi acceptat la situació actual del servei com a òptima i, per tant, que siguin els catalans els que paguin qualsevol millora. Els socis del govern -ERC i ICV- s'han mostrat satisfets amb la consumació del traspàs. Destaquen, però que l'Estat encara té pendent una forta inversió per posar el servei al dia. De la seva banda, el PP ha afirmat que el traspàs s'ha fet "tard" i "malament" i reclama a l'executiu català que la seva primera mesura sigui la congelació de les tarifes.

Actualitzat
Convergència i Unió ha destacat que aquest traspàs és només un dels quatre que ha aconseguit la Generalitat dels quaranta que s'havia fixat com a objectiu al principi de la legislatura.

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha afirmat que seran els catalans els que hauran de pagar anys d'un servei deficitari. "Aquest acord neix amputat perquè la Generalitat no té ni els trens, ni les vies, ni les estacions, ni els recorreguts regionals. El president Montilla i el govern tripartit han acceptat que la situació actual de gestió de servei de Renfe és l'òptima. Per tant, qualsevol millora que es presenti o que es pressuposi haurà de ser a càrrec de tots els catalans".

CiU considera que aquest aspecte demostra que l'executiu català ha estat incapaç de "negociar un acord sencer". El diputat de CiU Francesc Homs ha estar molt clar sobre l'opinió que va tenir en llegir el text: "Pensava que era una innocentada" i ha deplorat que el govern accepti transferències "de peatge".

ERC i ICV recorden que hi ha inversions pendents

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat que encara no està tot fet. "Queda pendent que l'Estat compleixi a partir del 2010 amb els 4.000 milions d'euros compromesos per als 6 anys vinents per modernitzar la xarxa i fer inversions estructurals amb el túnel de Montcada, la connexió amb l'aeroport o la línia orbital". Segons ha explicat Ridao, "res de tot això figura ara mateix en els pressupostos de l'Estat del 2010". De moment, Madrid s'ha compromès a pagar 117 milions d'euros corresponents al dèficit que arrossega Renfe, però encara falta concretar el gruix de les inversions. 

Tot i això, Joan Ridao ha celebrat el traspàs perquè "des de la proximitat es podrà millorar a poc a poc un servei que utilitzen més de 170 milions d'usuaris a l'any, i així recuperar la confiança, a més de permetre ampliar i millorar el servei i la xarxa".

Posicionament similar el que ha manifestat ICV. El secretari general de la formació ecosocialista, Joan Herrera, s'ha mostrat satisfet amb el traspàs de Rodalies, però exigeix més inversions de l'Estat perquè el servei a Catalunya es "posi a l'altura del de Madrid" i ha reclamat "posar condicions" a Renfe per decidir el 2011 si continua com a operador del servei.

"És un dia històric, però que no pensi el govern espanyol que amb això es treu el mort de sobre. Té un compromís d'inversió a la xarxa de ferrocarril convencional, perquè les vies continuen sent competència seva". "Amb el traspàs no tot començarà a funcionar immediatament", perquè aquest servei ha estat "abandonat durant dècades", ha afegit Herrera.

El PP diu que s'ha fet tard i malament

El PP ha assegurat que el traspàs arriba "tard" i s'ha fet "malament" i reclama a la Generalitat que, un cop tingui la titularitat del servei, la seva primera acció sigui una congelació de les tarifes. I és que, segons el PP, Renfe preveu per al 2010 un increment de tarifes per damunt del 5%.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut