Barcelona

L'oposició creu que la crisi d'ERC perjudica l'estabilitat del govern

CiU, PPC i C's consideren que l'estabilitat del govern de José Montilla es veurà perjudicada per la crisi d'ERC, amb la sortida de Joan Puigcercós de l'executiu. Artur Mas ha criticat que els problemes d'un partit "afectin la dinàmica del govern" just quan s'ha de negociar el finançament. La popular Carina Mejías preveu fins i tot un avançament electoral a Catalunya, mentre que C's s'ha ofert com a suport "puntual" al govern davant la "sortida de to" republicana. Des d'ICV-EUiA han demanat a ERC que solucioni els problemes interns sense alterar l'estabilitat del govern i s'han declarat convençuts que "ERC no caurà en l'error de condicionar la presència al govern pels resultats d'unes eleccions generals".

Actualitzat
El president de CiU, Artur Mas, ha afirmat que "les crisis d'un partit no es poden traslladar dins del govern. Una cosa és que un partit tingui problemes i una altra que aquests problemes acabin afectant l'estructura i la dinàmica del govern". Mas creu que, d'aquí al congrés del juny, hi pot haver una "inestabilitat permanent" a l'executiu per la pugna pel poder a ERC. Per això ha exigit a José Montilla que asseguri la cohesió per afrontar "amb garanties d'èxit" les negociacions del finançament i les infraestructures.

Mas veu "molt diferents" la situació d'ara i la del 2001 a CiU, quan Josep Antoni Duran i Lleida va dimitir de conseller de Governació pel nomenament del mateix Mas com a conseller en cap, cosa que el convertia en virtual successor de Jordi Pujol. El cap de l'oposició ha remarcat que aquella crisi "es va tancar en qüestió de dies" i "mai va afectar el funcionament del govern".

La portaveu parlamentària del PPC, Carina Mejías, opina que aquesta "situació de convulsió pot desembocar en una crisi i en eleccions anticipades a Catalunya" i veu inevitable que "les discrepàncies internes" afectin el govern.

El mateix pensa el president de Ciutadans - Partit de la Ciutadania, Albert Rivera, que ha criticat la "sortida de to" d'ERC i que el tripartit "funcioni a trossets". Rivera ha ofert els tres diputats del seu grup com a garants "puntuals" de l'estabilitat del govern.

De la seva banda, el portaveu parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha instat ERC a resoldre els problemes sense perjudicar el govern. "ERC sap perfectament que té l'obligació d'acabar la legislatura amb estabilitat perquè molts dels seus electors volen que continuï el govern d'esquerres".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut