Fragments de l'IBI on es veu el titular del pagament del rebut municipal.
Fragments de l'IBI on es veu el titular del pagament del rebut municipal.
Barcelona

L'oposició a l'Ajuntament de Barcelona pressiona el govern d'Hereu per les factures de l'IBI del "cas hotel"

Olivia Hotels pagava l'impost sobre béns immobles (IBI) dels dos edificis on s'havia de construir l'hotel del Palau de la Música. Des de 2008, l'empresa abonava religiosament quantitats pròximes als 10.000 euros anuals. Aquestes factures, fetes públiques per Catalunya Ràdio i TV3, demostren que el beneficiari de l'operació urbanística no era la institució sinó una empresa privada. L'oposició a l'Ajuntament de Barcelona reclama al govern de l'alcalde, Jordi Hereu, que aclareixi des de quan sabia que al darrere de l'hotel del Palau hi havia un particular. El consistori assegura que va tenir coneixement d'aquest fet l'estiu del 2009, però els pagaments de l'IBI ho posen en dubte.

Actualitzat
L'hotel del Palau de la Música posa en el punt de mira l'Ajuntament de Barcelona. L'oposició formula dues preguntes al govern municipal: "La idea de la permuta d'usos de terrenys de l'hotel va partir del consistori?" i "Per què ja al 2008 es va cobrar l'IBI al promotor del projecte i no al Palau?".

El consistori assegura que no va saber que al darrere de l'hotel hi havia Olivia Hotels fins a l'estiu de 2009, quan es va començar a desmuntar l'entramat delictiu dels gestors del Palau de la Música. Els documentes fets públics per TV3 i Catalunya Ràdio, però, posen en dubte aquesta afirmació. El consistori va cobrar l'IBI dels edificis on s'havia de construir el Palau des de 2008. L'empresa consta com a pagadora dels rebuts de l'IBI del 2008, 2009 i 2010 en les tres finques afectades del carrer de Sant Pere més Alt.

Pel que fa a la permuta d'usos, el Palau de la Música va obtenir la titularitat de tres edificis al costat de la institució per construir-hi l'hotel. Aquests immobles, però, estaven destinats a equipaments i, per tant, no s'hi podia construir una residència. Llavors el Palau i l'Ajuntament van acordar intercanviar els usos de dos terrenys, una operació habitual en l'urbanisme, i dotar els edificis del Palau d'un ús residencial per poder construir-hi l'hotel. El dubte és si hi va haver tràfic d'influències en l'operació.

De moment el ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona ha decidit aturar-ho tot. S'ha anul·lat la modificació del Pla General Metropolità (PGM), que permetia la construcció de l'edifici de luxe. I, per unanimitat, s'ha acordat crear una comissió d'investigació sobre el cas.

La comissió tractarà de dilucidar, a porta tancada, si el govern municipal coneixia que el projecte de l'hotel s'havia cedit a un promotor particular. El regidor d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, ho ha negat reiteradament però tot i això no ha pogut esvair els dubtes sobre la intervenció de les administracions en l'operació per a la construcció de l'hotel. Les sospites de la fiscalia del cas de l'hotel per tràfic d'influències contra Fèlix Millet i Jordi Montull apunten ara cap al consistori barceloní, després que els imputats assenyalessin en la seva declaració judicial que va ser l'exregidor Xavier Casas qui va proposar la permuta d'usos dels edificis.

L'ingrés de Millet i Montull a la presó ha donat una nova dimensió al cas de l'hotel del Palau. La jutge mirarà amb lupa l'actuació de l'Ajuntament, i ha citat declarar com a testimnonis fins a deu persones que tenen o han tingut càrrecs al consistori.

Mentrestant, Fèlix Millet i Jordi Montull són a la presó de Can Brians 2 acusats d'apropiació indeguda i tràfic d'influències. Presumptament els antics administradors del Palau de la Música haurien negociat a tres bandes per sortir beneficiats de la construcció de l'hotel. D'una banda van aconseguir els terrenys i la permuta d'usos, i de l'altra van cedir el negoci a Olivia Hotels a canvi d'una comissió de 3,6 milions d'euros, 900.000 dels quals ja els haurien rebut en concepte d'avançament.
Anar al contingut