Cues a l'AP-7 a Martorell (ACN / Gemma Sánchez)

Col·lapse a les carreteres catalanes durant l'operació sortida de Sant Joan

Trànsit calcula que ha sortit un 19% per cent menys de vehicles que el 2016, l'última revetlla que va coincidir amb un cap de setmana llarg, i hi ha hagut menys retencions i accidents

RedaccióActualitzat

Aquest dijous al migdia ha arrencat l'operació de trànsit de Sant Joan, que torna a les xifres d'abans de la pandèmia. Uns 450.000 vehicles sortiran de l'àrea de Barcelona entre les 15 hores d'aquest dijous i les 15 hores de divendres, la majoria aquesta tarda i nit de la revetlla.

Ara bé, les retencions han començat ja a les 12 del migdia i s'han allargat durant tota la tarda. Ha estat una mobilitat cap a les vies de la costa, però també cal destacar una mobilitat d'interior i de muntanya que s'ha pogut observar amb les retencions a la C-16, C-17 i C-55. No s'han hagut de lamentar accidents amb víctimes.

Hi ha hagut cues les rondes --en tots dos sentits-- i al nus de la Trinitat de Barcelona.

A l'AP-7, i en sentit nord, encara es registren 11,5 quilòmetres de retenció a Granollers, 2 quilòmetres a Llinars del Vallès i 2 més a Gelida.

En sentit sud, cap a Tarragona, hi ha 12,5 quilòmetres de retenció a l'altura de Martorell.

A la C-32, en sentit sud, hi ha 4 quilòmetres de cua a Gavà i 4 més a Cornellà de Llobregat. En sentit nord n'hi ha 7 a Premià de Dalt, 5 a Mataró o 2 a Tordera. A la tarda també hi ha hagut 18 quilòmetres de cua a l'A-2 entre Castellbisbal i Sant Joan Despí en sentit Lleida.

Altres carreteres que registren retencions són la C-17 a Parets, la C-35, amb 13 quilòmetres de Llagostera a Platja d'Aro, i set quilòmetres a la C-65, a Santa Cristina a Platja d'Aro.

Entre les tres del migdia i les nou del vespre d'aquest dijous han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona 184.703 vehicles, el 41% dels 450.000 previstos fins divendres al migdia.

Aquesta xifra representa un 19% menys respecte al dia equivalent del 2016, quan també va caure en cap de setmana.

Podeu consultar l'estat del trànsit en temps real aquí i al Twitter del Servei Català de Trànsit:


La comparativa

La mobilitat de sortida d'aquest Sant Joan és comparable amb la sortida de l'any 2016, ja que en aquests dos anys la festivitat de Sant Joan queia en divendres i es preveien mobilitats similars.

El pic de retencions a l'any 2016 va ser de 242 km de retencions a tot Catalunya, i es va produir a les 19.50. El pic de retencions d'aquest 2022 ha estat de 205 quilòmetres i s'ha produït a les 16.15. Hi ha hagut un 37% menys de retencions al global de Catalunya.

L'AP-7, la més complicada

El dispositiu de trànsit ja preveia retencions a l'N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges, a la Costa Brava a la C-31, a Santa Cristina d'Aro, i a la C-65 a Llagostera.

Ara bé, els problemes principals de mobilitat es preveien i han estat a l'AP-7: en el tram central durant la sortida. Durant la tornada es preveu que n'hi haurà en el tram de Sant Celoni a la Roca del Vallès i també en el tram de Vilafranca del Penedès.

S'espera que surtin 450.000 vehicles de l'àrea metropolitana aquest dijous (ACN)
S'espera que surtin 450.000 vehicles de l'àrea metropolitana aquest dijous (ACN)
Per intentar reduir les cues, entre les 15 i les 21 hores del dijous 23 de juny, els vehicles pesants no han pogut superar els 80 km/h de velocitat i han hagut de circular pel carril de la dreta i sense fer avançaments, en el tram central de l'AP-7 comprès entre l'antic peatge de la Roca i l'antic peatge de Martorell.

També s'han habilitat zones d'aparcament per a transportistes a les antigues platges de peatge de la Roca i de Martorell.

En aquest mateix tram, s'han distribuït diverses grues per gestionar amb més celebritat la retirada de vehicles avariats o accidentats que obstaculitzin l'autopista i la mobilitat.

Restriccions als camions també diumenge

Són mesures que s'emmarquen dins el pla per reduir accidents i retencions a l'AP-7, en augment des que la via és gratuïta. De fet, s'estrenen aquest cap de setmana i també seran visibles diumenge, quan es concentrarà l'operació tornada.

Entre les 12 i les 24 hores, es calcula que uns 260.000 vehicles es mobilitzaran cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Així, aquest diumenge 26, els camions no podran circular de les 17 a les 22 hores per l'AP-7 entre Maçanet de la Selva i l'Hospitalet de l'Infant. També hi ha restriccions a la C-253, la C-35, la C-63, la GI-681, la GI-682 i l'N-240, l'N-2, l'N-340 i l'N-340a.

L'AP-7 està en el punt de mira per l'augment d'accidents després de la fi dels peatges
L'AP-7 està en el punt de mira per l'augment d'accidents després de la fi dels peatges (ACN/Gemma Sánchez)

A més, des de les 15 hores i fins a les 22 de la nit, a l'AP-7 entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, i de Sant Cugat a Banyeres del Penedès, els vehicles pesants hauran de circular pel carril dret, a una velocitat màxima de 80 km/h i sense fer avançaments.

Aquestes limitacions s'aplicaran també de 15 a 22 a la B-23 de Sant Feliu de Llobregat al Papiol, a la C-32 nord entre Canet de Mar i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà.

 

Un centenar de carrils addicionals

En l'operació tornada de diumenge 26 de juny s'instal·laran més de 100 quilòmetres de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l'AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l'AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei, a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat.

A més, tant en l'operació sortida com en la tornada també s'habilitaran altres mesures especials a la C-31, C-65 i GI-662 a la Costa Brava, a l'N-2 a Tordera, a l'N-340 al Vendrell, a la C-14/N-420 a Montblanc, i el carril bus-VAO de la C-58 s'obrirà a tots els vehicles, menys els camions.

Més de 300 controls d'alcoholèmia i drogues

Els Mossos d'Esquadra muntaran tant a les vies de màxima mobilitat com en vies secundàries, i allà on es preveu més circulació, un total de 1.031 controls amb la participació de 1.337 efectius de trànsit.

La nit de Sant Joan es faran 68 controls de drogues
La nit de Sant Joan es faran 68 controls de drogues (Europa Press/Mossos)

D'aquests, 308 seran d'alcoholèmia i drogues: 160, de seguretat passiva; 141, de motocicletes; 200 controls de distraccions; 147 controls de velocitat i 75 de transports.

A la revetlla de Sant Joan --des de les 22 hores del dia 23 fins a les 10 hores del dia 24-- es faran arreu del territori 68 controls de drogoalcoholèmia.

 

ARXIVAT A:
TrànsitSant Joan
Anar al contingut