Com molts equipaments del sector de l'espectacle arreu del món, la Metropolitan Opera de Nova York porta tancada des del mes de març a conseqüència de la Covid-19 (Ajay Suresh/MET Opera)

L'Òpera de Nova York cancel·la la temporada i amenaça la represa cultural als EUA

La Covid obliga la institució escènica més important del país a no obrir aquest any seguint el consell d'experts que "no ho consideren segur", mentre Broadway i el teixit artístic del país continua aturat

Mar Vila PrunedaActualitzat

Els equipaments culturals pateixen arreu del món. La institució d'arts escèniques més important dels Estats Units, la Metropolitan Opera de Nova York, continuarà tancada un any més a causa de la pandèmia.

A través d'un comunicat fet públic aquest dimecres, la institució ha explicat que cancel·len la temporada 2020-2021 seguint els consells sanitaris, que indiquen que no és "segur" reprendre els assajos i les funcions fins que no hi hagi un ús generalitzat de la vacuna. Això, tenint en compte "les grans dimensions de l'equipament i la quantitat de públic i professionals" que s'hi apleguen.

Per recuperar l'activitat, els experts aconsellen, a més de la vacuna, que "s'arribi a una immunitat de grup i que l'ús de mascaretes i distanciament social ja no sigui un requisit mèdic".


Una decisió, la de no obrir aquesta temporada, "extremadament difícil", segons la direcció de l'Òpera, i que posa en alerta els equipaments d'arreu del país, com els teatres de Broadway, les sales de concerts o els espais, en definitiva, que acullen representacions en viu, i que continuen tancats.

Quedarà per veure si teatres i equipaments segueixen l'exemple de l'Òpera de la ciutat, referent cultural al país. Les autoritats no han detallat encara cap pla de reobertura per aquest sector, i només s'ha permès que reobrin els museus, amb limitacions.

Cua el primer dia d'obertura del Metropolitan Museum of Art de Nova York a finals d'agost
Cua el primer dia d'obertura del Metropolitan Museum of Art de Nova York a finals d'agost (Reuters/Carlo Allegri)

Segons ha avançat el New York Times, l'Òpera de Nova York ha deixat d'ingressar, almenys, 150 milions de dòlars i ha deixat sense sou des del mes d'abril un miler de treballadors, inclosos membres de l'orquestra i el cor.

Com molts equipaments del sector de l'espectacle arreu del món, l'equipament porta tancat des del mes de març passat com a conseqüència de la Covid-19 i travessa una greu crisi.

El temor és que l'anunci de l'Òpera de Nova York marqui el feixuc procés de reobertura del sector cultural al país. Nova York, epicentre del món de l'espectacle als Estats Units, es va convertir durant el pic de la pandèmia en epicentre també del virus, però els últims mesos ha aconseguit mantenir la malaltia controlada.

Amb aquesta temporada cancel·lada, la Met ha posat l'atenció en la propera, la 2021-2022, que obrirà el setembre que ve amb l'obra "Fire Shut up in my Bones", de Terence Blanchard, la primera òpera d'un compositor negre que es representarà en aquest espai.

Mentrestant, continuaran oferint concerts en "streaming" des de diferents ciutats del món, una alternativa virtual que han seguit també molts equipaments a casa nostra.

Com el Liceu, l'Auditori o el Palau de la Música, que han reforçat l'aposta en línia davant un context incert.

Aquests tres equipaments sí que aposten per una temporada presencial i s'han adaptat a les circumstàncies de la pandèmia.

De fet, el Gran Teatre el Liceu va arrencar aquest diumenge la temporada al Monestir de Montserrat amb el concert "Del dolor a l'esperança".

I és que el clam del sector de la cultura els últims mesos ha estat unànime: la cultura és segura i els esforços dels equipaments culturals per adaptar-se al context sanitari, llargament demostrats.

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut