Riad

L'OPEP aposta per estabilitzar el mercat de cru davant de les incerteses del dòlar

La tercera cimera de la història de l'OPEP s'ha acabat amb una conclusió previsible: continuaran abastint els mercats mundials. Els Països Exportadors de Petroli han adoptat la Declaració de Riad, preocupats, però, per l'escalada del preu del seu producte. És per això que han volgut tranquil·litzar la comunitat internacional garantint un subministrament adequat. Tot i això han demanat als governs que adoptin polítiques comercials transparents i, sobretot, predictibles per poder estabilitzar la situació. La feblesa del dòlar també ha dividit els participants entre aliats i rivals dels Estats Units.

Actualitzat
La reunió de Riad de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha acabat amb el compromís de garantir un subministrament adequat del mercat internacional de petroli. Els alts preus del barril, que viu al llindar dels cent dòlars, combinat amb la feblesa d'aquesta divisa han obligat l'OPEP a fer aquesta declaració tan evident.

La Declaració de Riad destaca especialment la importància d'assolir l'estabilitat del mercat mundial per la conservació dels recursos però també per al "desenvolupament econòmic i social" dels productors. Apunten, però, que es tracta de calmar el mercat entre tots i per tant que els governs dels consumidors han d'adoptar "polítiques comercials transparents, no discriminatòries i predictibles".

El text també fa referència a la necessitat de contribuir a mitigar el canvi climàtic i de proveir energia per a un desenvolupaments sostenible.

Chávez i Ahmadinejad contra el dòlar

Tot i la unitat final, la cimera ha evidenciat les diferències dels líders productors respecte a la situació del dòlar. Unes diferències que tenen un punt també molt polític. La posició del bitllet verd es va convertir en un problema divendres quan les imatges de la reunió a porta tancada es van filtrar per error. En el vídeo es podien veure les diferències entre els ministres de l'organització.

Veneçuela i Iran lideraven el grup de països que volien incloure una clàusula per demanar als ministres de Finances dels tretze països membres que estudiessin els efectes negatius que té la depreciació del bitllet verd en les seves economies, altament depenents del petroli. Però l'Aràbia Saudita es va imposar finalment amb el seu rebuig a la més mínima menció al dòlar en el text final. Això no ha impedit que el president veneçolà, Hugo Chávez, hagi apuntat al final de la trobada que "la caiguda del dòlar és la caiguda de l'imperi".

Tot plegat s'ha traslladat al text amb les directrius que han de marcar l'estratègia a llarg termini de l'organització per estabilitzar el mercat petroler. Segons el ministre algerià d'Energia, Chakib Jelil, és la primera vegada que es donen orientacions clares per als ministres i "demostra que l'estabilitat del preu és molt important per a l'OPEP".

L'Equador de nou

A la cimera de Riad hi ha participat també el president de l'Equador, Rafael Correa. El país andí ha signat la seva reincorporació a l'OPEP després que el 1992 abandonés l'organització.

Aquesta ha estat la tercera cimera de l'organització en els seus 47 anys d'història. La primera es va fe a Alger el 1975 i la segona a Caracas, el 2000.
Anar al contingut