L'Open Arms, al port d'Empedocle a Sicília

L'Open Arms, en llibertat: un jutge italià li dona permís per salpar

El jutge considera que les autoritats italianes van retenir il·legalment els migrants en no deixar-los desembarcar

Actualitzat

El jutge d'instrucció d'Agrigent, a Itàlia, ha aixecat a primera hora d'aquesta tarda la immobilització de l'Open Arms. El vaixell estava bloquejat al port d'Empedocle, Sicília, des del passat dimecres 21 d'agost per ordre del fiscal que investiga l'actuació del govern italià en la crisi de Lampedusa.

El jutge Stefano Zammuto no atribueix cap responsabilitat ni a l'ONG ni a la tripulació i ha ordenat la devolució a l'ONG ja que "no subsisteixen, després de l'evacuació i el rescat dels migrants, exigències probatòries".

En la decisió d'aquest dijous, el jutge reafirma que els migrants van estar il·legalment retinguts des del 14 d'agost, en el que constituiria un delicte de segrest o retenció il·legal per part de l'autoritat pública italiana, segons relaten fonts d'Open Arms.

 

 


El jutge ha donat a l'Open Arms permís per tornar a salpar

 

 

El vaixell era objecte de la investigació del fiscal Luigi Patronaggio contra Salvini, per poder recollir tot el material i la informació possibles pels 20 dies de bloqueig de la nau a alta mar i a la costa de Lampedusa.

 

20 dies sense port segur

L'Open Arms va estar 20 dies al mar esperant que algun país europeu autoritzés un port segur per desembarcar les persones rescatades al mar. Els primers rescats es van fer l'1 d'agost fins arribar a salvar, en diverses actuacions, a unes 160 persones.

Fins el 14 d'agost el ministre d'interior italià, Matteo Salvini va prohibir l'entrada del vaixell a les aigües territorials del país. El jutge va cancel·lar la prohibició però l'Open Arms va quedar a 800 metres de les costes de Lampedusa fins el 20 d'agost.

Durant tots aquest dies, algunes persones, menors, nadons o malalts van poder ser evacuats del vaixell, però les condicions a la nau es complicaven fins al punt que 15 migrants desesperats es van llençar al mar per arribar a la costa.

El 20 d'agost el fiscal Luigi Patronaggio va ordenar el desembarcament immediat i l'incautació del vaixell, després de comprovar l'estat dels 83 migrants que encara estaven a bord.

Les autoritats italianes van immobilitzar l'Open Arms després que la Guàrdia Costanera trobés "anomalies greus de seguretat" en l'embarcació.

"Anomalies greus relacionades amb la seguretat de la navegació, el compliment de la legislació sobre protecció del medi ambient marí i la capacitació i familiarització de la tripulació amb els procediments d'emergència proporcionats a bord."

Segons el jutge aquestes anomalies, després del desembarcament de les persones rescatades, ja no existeixen.

Però la investigació contra el ministre Salvini, continua. Per al jutge d'Agrigento, el cas de l'Open Arms és molt similar al de l'agost de 2018 quan Salvini va mantenir bloquejats durant 5 dies un centenar de migrants davant les costes de Catània. la fiscali va obrir per aquest cas una investigació per delictes de segrest, detenció il·legal i abús de poder. tot i que el ministre no va ser jutjat perquè el seu soci de govern el partit 5 Estrelles va impedir que se li aixequés la immunitat.

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut