Una balena a l'oceà
Actualment, només està protegit l'1% dels oceans, segons organitzacions ecologistes (Reuters)

L'ONU tanca un acord per protegir els oceans després de 15 anys de negociacions

El text consensuat posa les bases perquè es compleixi la promesa internacional de preservar almenys el 30% dels oceans l'any 2030, creant zones marines protegides

Paula Florit GomilaActualitzat

Els països de l'ONU han arribat a un acord in extremis per protegir els oceans. Es tracta d'un instrument que es negociava des de fa més de 15 anys i que experts i organitzacions ecologistes consideren vital per salvar-los.

El pacte ha arribat de matinada, després de 35 hores continuades de debat, i posa les bases per crear zones marines d'alta mar que protegeixin, com a mínim, el 30% dels oceans l'any 2030. Ara mateix, aquest percentatge no arriba ni a l'1%.

"El vaixell ha arribat a la costa", ha anunciat la presidenta de les negociacions, Rena Lee, per confirmar que finalment hi havia un consens sobre el document. La notícia ha estat rebuda amb una gran ovació per les delegacions reunides a la seu de les Nacions Unides. 

Aquest és el moment:

 

El nou text vol assegurar la conservació i l'ús sostenible de la diversitat biològica marina de les aigües situades a més de 200 milles de la costa, que són les compartides per diversos estats i gestionades per organismes internacionals.

És el que s'anomena alta mar, que comença on acaben les Zones Econòmiques Exclusives (ZEE) dels estats i que no està sota jurisdicció de cap país.

L'acord, però, encara pot tenir alguns canvis perquè part de la delegació russa va marxar de la reunió abans d'arribar al pacte, i demanen poder-lo revisar amb detall abans de tancar-lo definitivament. No obstant això, Lee ha deixat clar que "no hi haurà reobertura ni negociacions substancials".

Un dels esculls de les negociacions ha estat resoldre la fractura entre Nord i Sud sobre com compartir els beneficis del mar, especialment tot allò relatiu als recursos genètics marins --espècies que poden proporcionar gens patentables en el futur, per exemple per al seu ús en medicina.

En aquesta qüestió xocaven els interessos d'alguns països rics, que són els que tenen més capacitat per aprofitar aquests avenços, i els del món en vies de desenvolupament, que tem veure-se'n exclòs.

L'adopció formal del tractat no es farà fins que un grup de tècnics juristes el revisi i es tradueixi als sis idiomes oficials de l'ONU, segons han acordat els països.

El nou tractat s'establirà en el marc de la ja existent Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar.

L'acord no es convertirà en tractat fins que es revisi i es tradueixi (EFE)

"Un pacte històric"

Les organitzacions ecologistes, molt presents en tot el procés, han pressionat els governs per tancar un tractat sòlid i ambiciós, que veuen com una oportunitat única de protegir els oceans.

"Aquest és un dia històric per a la conservació i un senyal que, en un món dividit, protegir la natura i la gent es pot imposar a la geopolítica", ha afirmat en una primera reacció Laura Meller, de Greenpeace.

Tot i que representa més del 60% dels oceans i gairebé la meitat del planeta, l'alta mar ha estat ignorada durant molt de temps, ja que l'atenció s'ha centrat en les zones costaneres i les espècies emblemàtiques.

Fins ara, aquestes aigües han estat gestionades amb acords i organismes internacionals sense una jurisdicció clara i sense coordinació. 

La contaminació, el canvi climàtic i les noves tecnologies que obren la porta a la mineria al fons del mar i a una pesca més intensiva són, segons els experts, les principals amenaces per a l'alta mar.

ARXIVAT A:
EcologiaONU
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut