Copenhaguen

L'ONU sosté que és "extremadament probable" que l'home sigui el principal responsable de l'escalfament del planeta

L'últim informe de l'ONU sobre l'escalfament global sosté que és "extremadament probable" que l'home en sigui el principal responsable. El 2007, era "molt probable".

RedaccióActualitzat
És "extremadament probable" que l'home sigui el principal responsable de l'escalfament global. Així s'assegura, almenys, en l'últim informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC), el contingut del qual s'ha donat a conèixer aquest divendres a Estocolm.

Els experts de l'IPCC, que han actualitzat els avanços des de l'anterior informe del 2007, han elevat el nivell de certesa del 90 al 95% respecte al document previ, en el qual s'assegurava que era "molt probable" la responsabilitat de l'activitat humana des del 1950.

La creixent concentració de gasos hivernacle en l'atmosfera -la de CO2 ha pujat un 40% des de l'època preindustrial- i l'escalfament observat donen suport a aquesta afirmació, segons l'informe, que mostra, a més, que l'escalfament és "inequívoc" i que cadascuna de les últimes tres dècades ha estat més calenta que les anteriors, constatant un augment de la temperatura de 0,85 graus del 1880 al 2012.

El document també assenyala que "les emissions continuades de gasos hivernacle causaran més escalfament i canvis en tots els components del sistema climàtic. Limitar-ho exigirà reduccions substancials i sostingudes de les emissions de gasos hivernacle".

Pel que fa al nivell del mar, podria pujar entre 26 i 82 centímetres a finals de segle, una forquilla més gran que l'apuntada el 2007, quan es parlava d'una pujada d'entre 18 i 59 centímetres, segons els experts. I la temperatura de la Terra podria augmentar entre 0,3 i 4,8 graus des d'ara fins al 2100.

Els experts també assenyalen que és "molt probable" que la capa de gel de l'oceà Àrtic continuï reduint-se, així com la capa de neu a la primavera a l'hemisferi nord i el volum de les glaceres.
Anar al contingut