Rafah Mohamed al-Qunun, la noia saudita que va fugir del seu país, ha estat reconeguda com a refugiada per l'ONU (Reuters)
Rafah Mohamed al-Qunun, la noia saudita que va fugir del seu país, ha estat reconeguda com a refugiada per l'ONU (Reuters)

L'ONU reconeix com a refugiada la noia saudita que va fugir de la seva família

L'Alt Comissionat per als Refugiats demana a Austràlia que consideri donar asil a Rafah Mohamed al-Qunun

Juli RodésActualitzat

La jove saudita que va fugir de la seva família i va ser retinguda a Tailàndia ja és oficialment una refugiada.

L'ACNUR, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, ha anunciat aquest dimecres que ha reconegut a Rafah Mohamed al-Qunun l'estatus de refugiada.

L'ONU, a més, ha demanat a Austràlia que consideri acollir-la, perquè és el país al qual la noia volia arribar quan va fugir de casa.

El govern australià ja havia dit que consideraria aquesta possibilitat si l'ACNUR li reconeixia l'estatus de refugiada.

A més, la ministra d'Afers Exteriors australiana, Maryse Paine, havia declarat que Rafah hauria de rebre ajuda de "països com Austràlia, que estan en posició de donar-li suport".

 

Rafah Mohamed al-Qunun, la noia saudita que va fugir del seu país, abandona l'aeroport de Bangkok acompanyada de responsables d'immigració i de l'ACNUR (Reuters)

 

Un cop coneguda la decisió de l'ACNUR, el ministre de l'Interior australià, Peter Dutton, ha volgut aclarir que Rafah no rebrà "cap tractament especial" i que estudiaran el seu cas "de la manera habitual, com es fa amb tots els casos de l'ACNUR".

També des d'Austràlia, la directora de l'ONG Human Rights Watch d'aquest país, Elaine Pearson, ha declarat que el govern hauria d'"actuar ràpidament", perquè la Rafah "està més en perill que altres refugiats, no només per les amenaces de la seva família, sinó també per les que ha rebut a través d'internet i per part del seu govern".
 

Tots sabem què és capaç de fer el govern saudita en territori estranger. Jo espero que, un cop la seva sol·licitud ha estat acceptada, el govern australià actuarà ràpidament per treure-la de Tailàndia i dur-la a un lloc segur."


Fins que la situació de Rafah estigui resolta, la noia, d'entre 18 i 20 anys d'edat, "és en un lloc segur a Bangkok" sota la tutela de l'ACNUR.

El cas de Rafah es va conèixer dissabte, quan va ser interceptada a l'aeroport Suvarnabhumi de Bangkok i no la van deixar entrar a Tailàndia per poder agafar un altre avió.

 

Giuseppe De Vincentiis, representant de l'ACNUR, arribant a la zona de trànsit de l'aeroport de Bangkok per entrevistar-se amb Rafah Mohamed al-Qunun, la jove saudita que va fugir del seu país (Reuters)

 

Havia volat des de Kuwait -on era amb la seva família- i volia arribar a Austràlia per demanar-hi asil, i assegurava que la seva família l'havia maltractada i que si tornava la matarien.

Rafah es va tancar a l'habitació d'un hotel de la zona de trànsit de l'aeroport, des d'on, amb el mòbil, va començar a difondre la seva situació i va assegurar que no en sortiria fins a poder parlar amb un representant de l'ACNUR.

Ho va aconseguir dos dies més tard, dilluns, després que el seu cas es fes viral a Twitter, on va tenir molt de ressò, i les autoritats tailandeses es fessin enrere en la decisió de posar-la en un avió de tornada al seu país i li retornessin el passaport.


"El mòbil en comptes del passaport"

L'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Bangkok, per la seva banda, ha negat sempre haver intervingut en el cas ni tenir cap intenció de deportar Rafah.

Aquest dimecres, però, després de saber que Rafah ha obtingut l'estatus de refugiada, un responsable de l'ambaixada ha lamentat, durant una reunió amb les autoritats tailandeses, que quan li van impedir l'entrada al país no li haguessin decomissat "el mòbil en comptes del passaport", per impedir-li donar difusió internacional al seu cas.

 

Agents de la policia d'immigració de Tailàndia surten de l'hotel de la zona de trànsit de l'aeroport de Bangkok on es va tancar Rafah Mohamed al-Qunun, la noia saudita que va fugir del seu país (Reuters)

 

El cap de la policia d'immigració de Tailàndia, Surachate Hakparn, ha volgut treure ferro a aquestes paraules del diplomàtic saudita dient que "va ser només un comentari, era la seva opinió" i defensant que "no es pot decomissar un telèfon si no se'n fa un ús inadequat".

El cas de Rafah arriba quan les relacions de l'Aràbia Saudita amb Occident no passen, precisament, pel seu millor moment, arran, sobretot, de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita d'Istanbul aquest octubre; i també pel paper de l'Aràbia Saudita en la crisi humanitària causada per la guerra del Iemen.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut