Nova York

L'ONU investigarà l'ús dels "drones", els avions no tripulats

L'ONU anuncia una investigació sobre l'ús dels "drones", els avions no tripulats utilitzats per països com els Estats Units o Israel. Creu que se n'ha de limitar l'ús i adverteix que aviat poden ser una arma més dels grups terroristes.

RedaccióActualitzat
Les Nacions Unides volen limitar l'ús dels anomenats "drones", els avions no tripulats que alguns països estan utilitzant per espiar i atacar enemics, amb un marc jurídic molt confús. L'ONU també alerta del perill que hi ha que els utilitzin els grups terroristes.

Els "drones", que cada cop utilitzen més exèrcits del món, són barats, no comporten cap risc per qui els pilota a distància i són especialment letals. Semblen un videojoc, però són el malson de molts civils en algunes zones en conflicte del planeta.

Les Nacions Unides ha decidit intervenir i han anunciat que s'investigarà l'ús d'aquesta tecnologia de guerra per part de països com els Estats Units, el Regne Unit i Israel.

La investigació se centrarà en 25 atacs amb "drones" que van causar un gran nombre de víctimes civils al Pakistan, el Iemen, Somàlia, l'Afganistan i els territoris palestins. Només al Pakistan, des del 2004, han provocat la mort d'entre 2.600 i 3.500 persones, 800 de les quals podrien ser civils, 176 nens.

Segons les Nacions Unides cal un consens internacional per limitar l'ús dels "drones" i prevenir la mort de civils.

La quantitat de víctimes i els dubtes sobre la legalitat de l'ús d'aquesta arma de guerra formaran part de la investigació.

Molts dels anomenats assassinats selectius provoquen un altre eufemisme; les anomenades víctimes col·laterals. Tot plegat genera un debat entre juristes sobre si els "drones" violen la legislació vigent sobre drets humans i quan el seu ús constitueix un crim de guerra.

L'ONU, a més, adverteix que alguns grups terroristes podrien disposar d'aquesta tecnologia, que ja han anunciat que compraran les forces armades d'Alemanya, Turquia o Rússia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut