Tercera reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, per videoconferència, sobre el conflicte entre israelians i palestins (Reuters)
Tercera reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, per videoconferència, sobre el conflicte entre israelians i palestins (Reuters)

L'ONU, incapaç d'acordar una declaració conjunta sobre el conflicte a Gaza

Els Estats Units bloquegen la petició formal d'un alto el foc immediat i el secretari general de l'ONU alerta que el conflicte pot provocar una crisi humanitària

Actualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit aquesta tarda d'urgència per videoconferència per parlar de la crisi del Pròxim Orient.

És la tercera en l'última setmana, però la institució encara no s'ha pronunciat oficialment sobre el conflicte entre israelians i palestins, per les reticències dels Estats Units. Malgrat ser l'organisme responsable de la pau mundial, el Consell de Seguretat de l'ONU no ha estat capaç fins ara de fer pública una posició oficial sobre el conflicte.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha exigit que s'aturin els enfrontaments i ha advertit del risc que el conflicte desemboqui en una crisi de seguretat i humanitària incontrolable.

"La lluita ha d'acabar. S'ha d'aturar immediatament. Estic horroritzat per les cada cop més nombroses víctimes civils palestines, incloent-hi moltes dones i criatures, causades pels atacs israelians a Gaza. També deploro les morts d'israelians pels coets llançats des de Gaza."

Al Consell de Seguretat de l'ONU hi ha hagut crides a aturar les hostilitats, però res concret en forma de declaració conjunta o pressió clara a Israel i Hamas perquè acceptin un alto al foc immediat.

Segons alguns diplomàtics, els Estats Units han adoptat una posició incomprensible per alguns dels seus aliats: continuen rebutjant una declaració conjunta. Fins ara ja s'han negat a subscriure les propostes presentades per Noruega, Tunísia i la Xina. La delegació xinesa ha acusat directament els Estats Units de posar obstacles a l'acord.

L'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU ha dit que "és hora d'acabar amb el cicle de violència" i que Washington està disposat a treballar en una treva si totes les parts hi estan d'acord. Però, per ara, Israel no ho vol:

"Els Estats Units han deixat clar que estem preparats per oferir el nostre suport en cas que les parts busquin un alto el foc", ha dit Linda Thomas-Greenfield davant el Consell de Seguretat.

La representant nord-americana davant l'ONU ha demanat expressament a Hamas que "aturi de forma immediata els atacs amb coets i altres provocacions", però no ha exigit el mateix a l'exèrcit israelià. Thomas-Greenfield ha demanat a les dues parts que respectin la llei humanitària internacional.

On sí que hi ha hagut unanimitat entre els 15 representants del Consell és en la necessitat d'abordar les causes originals del conflicte, és a dir, l'ocupació israeliana i la necessitat de ressuscitar un procés de pau que tingui com a meta la solució dels dos Estats. Només així, diuen, s'acabarà el cercle viciós d'un conflicte tan antic com la mateixa ONU.

 

ARXIVAT A:
ONUIsraelGazaEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut