Nova York

L'ONU i la comunitat internacional exigeixen que s'aturi de manera immediata la violència a Gaza

La magnitud de l'operació israeliana contra Gaza ha generat una resposta immediata entre la comunitat internacional. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha mostrat profundament alarmat per la massacre i ha demanat que s'aturi de manera immediata la violència en aquest territori i al sud d'Israel. El Consell de Seguretat de l'ONU, la UE, els Estats Units i Rússia també han exigit la fi de les hostilitats i s'han declarat preocupats pel caire que està agafant el conflicte entre Israel i les milícies palestines. Entre els països àrabs, el sentiment d'indignació per l'atac a Gaza ha desembocat en la convocatòria d'una reunió urgent de la Lliga Àrab per dimecres que ve per avaluar la situació.

Actualitzat
L'atac d'Israel contra diferents objectius de la Franja de Gaza ha aixecat una condemna unànime de la comunitat internacional. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha demanat que s'aturi de manera immediata la violència a aquest territori i al sud d'Israel.

A través d'un comunicat, Ban Ki-moon ha manifestat la seva "alarma" pels greus incidents i pel vessament de sang a Gaza. Ki-moon ha reiterat a més les seves crides que es permeti l'entrada a Gaza de subministraments i ajuda humanitària, necessària per a la població civil, i ha assegurat que ja està en contacte amb els líders regionals i internacionals per intentar posar fi a la violència.

Aquesta opinió de Ki-moon ha tingut ressò en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, reunit d'urgència per tractar l'ofensiva israeliana. Els seus membres han apel·lat de forma unànime a la fi immediata de totes les activitats militars a la Franja de Gaza. La declaració, però, no és vinculant. Després de cinc hores de reunió, convocada a petició de Líbia, s'ha consensuat  una declaració que insta a restituir l'ato el foc entre israelians i palestins. La declaració no esmenta ni els bombardejos israelians ni tampoc els coets dels militants de Hamas.

En nom dels 15 membres del Consell, l'ambaixador de Croàcia, Neven Jurica, ha expressat la preocupació de les Nacions Unides pel que està passant a Gaza i ha demanat un alto el foc immediat. De la seva banda, el representant de l'Autoritat Nacional Palestina davant l'ONU, Ryad Mansur, assegura que si en un termini d'entre 24 i 48 hores Israel no atura els atacs, tornaran a recórrer a l'ONU.

La Unió Europea també ha expressat la seva "profunda preocupació" per l'escalada de la violència en el conflicte i ha lamentat "l'elevat nombre de víctimes civils" que està ocasionant. La presidència francesa de torn de la UE ha publicat una declaració en què condemna "l'ús desproporcionat de la força" dels bombardejos israelians i ha exigit la fi immediata de les hostilitats.

L'alt representant de la UE, Javier Solana, ha reclamat també un alto el foc "immediat" i "la màxima contenció" a totes dues parts. Segons Solana, "cal fer tot el possible per reprendre la treva".

Bush culpa Hamas

De la seva part, el govern del president dels Estats Units, George Bush, ha indicat que "Hamas ha de posar fi als atacs contra Israel" per fer possible que la violència cessi al Pròxim Orient. Segons ha declarat el portaveu de la Casa Blanca, Gordon Johndroe, "els Estats Units insten Israel a evitar les baixes civils quan ataqui objectius de Hamas a Gaza".

La delegada de l'Autoritat Nacional Palestina davant la Unió Europea, Leila Shahid, ha acusat Israel de cometre un "crim de guerra" a Gaza i ha recriminat a la comunitat internacional que permeti "deixar matar la població palestina". "S'està bombardejant una població civil que ja està assetjada des de fa diversos mesos", ha declarat Shahid a l'emissora France Info.

La Lliga Àrab ha condemnat el bombardeig israelià sobre Gaza i ha convocat una reunió d'urgència dels seus ministres d'Afers Estrangers que finalment es farà dimecres que ve, després d'ajornar la trobada, prevista inicialment per dilluns. L'organització ha instat el Consell de Seguretat de l'ONU a adoptar mesures per aturar els atacs i protegir els palestins.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut