Beirut

L'ONU i el Líban ratifiquen l'acord per establir un tribunal internacional que jutgi els autors de l'assassinat de l'exprimer ministre Hariri

Les Nacions Unides i el govern del Líban han firmat un acord per establir un tribunal especial internacional que jutgi els responsables de l'assassinat de l'exprimer ministre libanès Rafiq Hariri. La portaveu de l'organització internacional ha advertit que ara tot depèn de les autoritats del país àrab perquè s'aprovi i es ratifiqui l'acord. El tribunal esdevindrà operacional, amb el ple suport de les Nacions Unides, un cop sigui ratificat pel president i el Parlament libanesos. L'aprovació del projecte del tribunal per part del govern libanès ha suposat una profunda crisi política al país que, fins i tot, ha comportat la dimissió de sis ministres pro-sirians i s'ha allargat fins ara.

Actualitzat

L'ONU i el govern del Líban han ratificat el seu acord per establir un tribunal especial internacional per jutjar els responsables de l'assassinat de Rafiq Hariri. L'acord havia estat firmat abans a Beirut pel director general del Ministeri de la Justícia, en nom de la República libanesa.

La portaveu de l'organització internacional ha advertit que ara tot depèn que les autoritats del país àrab prenguin les mesures necessàries perquè s'aprovi i es ratifiqui l'acord i, d'aquesta manera, pugui entrar en vigor. Serà aleshores quan el tribunal entri en funcionament, amb el total suport de les Nacions Unides.

La ratificació de l'acord arriba amb retard, ja que feia falta l'aprovació de cada un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat -la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia-. El consell va aprovar el passat 21 de novembre el projecte de creació d'aquest tribunal, després de les tres esmenes proposades per Rússia.

L'oposició de les faccions pro-sirianes

Fins ara el debat sobre aquesta qüestió al Parlament libanès no ha estat possible perquè el president de la cambra, líder del grup xiïta Amal, s'hi ha negat. La creació del tribunal té, de fet, l'oposició de les faccions pro-sirianes del país, entre les quals s'inclou el president Emile Lahoud, i del grup xiïta Hezbollah.

L'enfrontament entre aquests sectors i el primer ministre, Fuad Siniora, favorable a la creació del tribunal, ha portat a una profunda crisi política que, fins i tot, ha comportat la dimissió de sis ministres pro-sirians, entre els quals hi havia els representants xiïtes.

L'exprimer ministre Rafiq Hariri va morir en un atemptat a la capital libanesa l'any 2005 juntament amb 22 persones més. Des de molts sectors es considera que Síria està darrere la seva mort.

Anar al contingut