Cinc menors han sol·licitat l'habeas corpus
Cinc menors amb ordre d'expulsió van sol·licitar l'habeas corpus

L'ONU exigeix a Espanya aturar la devolució de 10 menors, 5 dels quals ja estan expulsats

Un jutjat ha paralitzat l'expulsió de 9 menors més al Marroc perquè considera que el procediment no s'ajusta a la legislació

Elisenda Rovira Olivé/Ferran Moreno GarciaActualitzat

Les Nacions Unides demanen al govern espanyol que suspengui la devolució de deu dels menors marroquins que van entrar a Ceuta a finals de maig mentre analitza el cas. Paral·lelament, un jutjat de Ceuta ha ordenat aturar durant tres dies l'expulsió de 9 menors que encara no s'han executat.

Dels 10 a què fa referència l'ONU, 5 ja han estat expulsats, de manera que la mesura afectaria els altres 5, segons Save The Children, una de les entitats que va sol·licitar-ho, juntament amb Andalucía Acoge i Gentium:

La missiva, de l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans, també demana que se'ls porti a un centre de menors mentre s'estudia el cas.

Ho analitzarà el Comitè de Drets del Nen, que s'encarrega de supervisar l'aplicació de la Convenció sobre els Drets dels Infants per part dels estats membres de l'ONU.

Les Nacions Unides han enviat la sol·licitud al govern espanyol, a qui donen un termini de dos mesos per respondre-hi aportant informació i, si s'escau, demanar que es reconsideri la petició. 

Grup de menors a la platja d'El Tarajal de Ceuta (EFE)
Grup de menors a la platja d'El Tarajal de Ceuta (EFE)


Un jutjat paralitza 9 expulsions

La vulneració de la Convenció sobre els Drets dels Infants preocupa també un jutjat de Ceuta que ha paralitzat la devolució al Marroc de 9 dels menors.

El jutjat diu que les repatriacions executades pel Ministeri de l'Interior no respecten les garanties previstes a la legislació espanyola i al dret internacional.

Així, la resolució recorda que l'ordenament jurídic espanyol exigeix expressament, per a la repatriació de menors no acompanyats, que es faci un expedient administratiu on hi constin dades familiars i de l'entorn en el país d'origen, cosa que no s'ha fet.

La legislació també preveu que es comuniqui el procediment al menor, a la Fiscalia i a l'entitat que en tingui la guarda o tutela legal, que tindrien 10 dies per fer-hi al·legacions. Aquesta comunicació tampoc s'ha fet.

La paralització de les repatriacions l'havien demanada dues entitats, la Coordinadora de Barrios i la Fundación Raíces, per a 12 dels joves, però tres d'aquests ja havien estat retornats al Marroc quan el jutjat ho ha resolt.

El ministeri fiscal i la delegació del govern tenen un màxim de tres dies per pronunciar-s'hi i, llavors, el jutjat podria reconsiderar la decisió.


Continuen les deportacions

En canvi, una jutgessa va rebutjar una petició anterior per paralitzar l'expulsió de vuit menors. Ho va fer perquè, quan va resoldre el cas, Interior ja els havia retornat al Marroc. La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat ho han recorregut a l'Audiència Nacional.

Una altra entitat a Ceuta informa de noves expulsions de menors aquest mateix dilluns al matí. A cinc menors dels quinze que havien de ser repatriats els han portats al jutjat perquè han sol·licitat l'habeas corpus.

Aquest divendres, dissabte i diumenge, Interior ha retornat cada dia 15 menors, dels aproximadament 800 que van entrar a Ceuta fa tres mesos.


Denuncien "vulneracions de dret"

El ministre Marlaska ha afirmat que són "retorns assistits" i ha dit a la Cadena SER que els joves volien tornar al Marroc:

"Els menors volien tornar al seu país. Es garanteix l'interès superior del menor, que es garanteixi la seva integritat moral en els termes més importants i no desarrelar-se de l'entorn quan és factible i quan no tenen arrelament a Espanya. Tots van entrar al maig. No tenen cap tipus d'arrelament a Espanya."

Les expulsions suposen, segons les entitats socials i els experts jurídics, una vulneració flagrant dels seus drets i van en contra de la legislació nacional i internacional, tal com han explicat en aquest reportatge a TV3:

 

La Fiscalia ha sol·licitat al Ministeri de l'Interior que aclareixi per què no s'ha comptat amb el seu informe, com marca la Llei d'Estrangeria.

El jutge supervisor del CIE de Gran Canària, Arcadio Díaz Tejera, alerta:

"És una infracció de la llei. Els tractats internacionals s'han de respectar. Perquè quin és el sentit de l'informe previ del ministeri fiscal? Una trava burocràtica més per omplir papers? No. És qui vetlla per l'interès general. [Veig] molta preocupació per tractar en general els menors en massa."

Les organitzacions sobre el terreny ho consideren "expulsions col·lectives".

Per la seva banda, Save The Children denuncia que amb aquest procediment es vulneren les garanties previstes a la llei d'estrangeria i al reglament que la desenvolupa.

"Als nens no se'ls ha notificat res amb anterioritat, no se'ls ha donat tràmit d'audiència ni se'ls ha escoltat durant el procés, no hi ha hagut informe del ministeri fiscal", ha afirmat Carmela del Moral, responsable de polítiques d'infància de l'entitat.

 

ARXIVAT A:
MigracionsMenorsCeuta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut