L'ONU diu que l'"estampida" per les vacunes pot convertir el 2021 en "catastròfic"
Sala d'urgències d'un hospital de Bhagalpur, el juliol a l'Índia (Reuters)

L'ONU diu que l'"estampida" per les vacunes pot convertir el 2021 en "catastròfic"

Preveuen que més de 200 milions de persones no sobreviuran sense ajuda, i alerten que la població femenina és la que més està patint

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'assemblea extraordinària telemàtica que celebra aquests dies l'ONU sobre la Covid-19 ha llançat un advertiment molt seriós per com s'està fent la cursa per aconseguir les vacunes.

Ho han dit l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, i el Programa Mundial per a l'Alimentació, el PMA, que asseguren que hi ha un risc molt gran que el 2021 sigui "un any catastròfic".

Les vacunes, productes o béns públics?

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, ha dit aquest divendres que "l'estampida" per les vacunes pot acabar ampliant molt les desigualtats que hi ha al món:

"Simplement, no podem acceptar un món en què els pobres i els marginats siguin aixafats pels rics i els poderosos en una estampida per aconseguir les vacunes."

"Es tracta d'una crisi mundial, i les solucions s'han de compartir com a béns públics, no com a productes que amplien les desigualtats i es converteixen en una altra raó més que fa que moltes persones es quedin enrere."

El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom, aquest divendres intervenint telemàticament des de Ginebra en l'assemblea de l'ONU

La previsió de l'OMS és que en el primer trimestre del 2021 es puguin produir uns 500 milions de dosis de vacunes, entre les quals les de Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca.

La majoria d'aquestes dosis previsiblement aniran al Primer Món, de manera que seran els països més pobres els que hauran de patir una crisi més llarga.

"Literalment catastròfic"

Per tot això el director del PMA, David Beasley, preveu que el 2021, i arran d'aquesta cursa, hi haurà "la pitjor crisi humanitària" des que existeix l'ONU:

"El 2021 serà literalment catastròfic, d'acord amb el que ara estem veient. El 2021 serà el pitjor any de crisi humanitària des del naixement de les Nacions Unides. I hem de fer un pas endavant."

"No podrem finançar-ho tot l'any que ve. Hem de començar a prioritzar per esquivar els icebergs davant del Titanic. Hem de donar prioritat a la fam, a la desestabilització i als fenòmens de migració."

El director de Programa Mundial per a l'Alimentació, David Beasley, intervenint telemàticament a l'assemblea de l'ONU

La crisi, contra dones i nenes

El màxim responsable humanitari de l'ONU, Mark Lowcock, assegura que preveuen que 235 milions de persones necessitaran ajuda per sobreviure, la previsió més alta que han tingut mai.

Lowcock s'ha mostrat especialment preocupat per les conseqüències de la crisi sobre la població femenina a tot el món:

"Una de les coses que més m'ha impactat de la pandèmia és l'evident deteriorament del comportament dels homes amb dones i nenes. Tot l'estrès, l'angoixa i la frustració està caient sobre les dones d'arreu del planeta."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus ONUOMS
Anar al contingut