El relator especial de l'ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia i la reparació, Fabián Salvioli, aquest dimarts a Madrid (EFE)
El relator especial de l'ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia i la reparació, Fabián Salvioli, aquest dimarts a Madrid (EFE)
Madrid

L'ONU diu a Espanya que ha de jutjar o extradir els responsables de crims franquistes

El relator Fabián Salvioli considera un "pas positiu" la iniciativa d'exhumar Franco del Valle de los Caídos, però diu que amb això no n'hi ha prou

RedaccióActualitzat

El relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, l'argentí Fabián Salvioli, ha dit aquest dimarts que l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos és "un pas postitiu".

Salvioli, que ha visitat Madrid convidat pel grup interparlamentari del Congrés sobre la Memòria Històrica, ha afegit, però, que queda molta feina per fer. El relator ha instat l'estat espanyol a anar més enllà de l'exhumació i a "complir amb l'obligació d'extradir o jutjar" els responsables dels crims:

"És un pas que ha d'anar seguit d'altres matèries molt importants, que incloguin reparacions integrals per a totes les víctimes, que no s'obstaculitzin els processos de querelles que s'estan tirant endavant a altres països i que es compleixi amb l'obligació d'extradir o jutjar els responsables. No hi ha cap impediment des del dret, ni nacional ni internacional, per avançar en el processament i la condemna dels responsables."

Notícia relacionada: La justícia argentina investigarà l'assassinat de García Lorca

"Resignificar" el Valle de los Caídos

Salvioli ha recordat que el seu predecessor en el càrrec, Pablo de Greiff, ja va emplaçar Espanya a fer tot això en una visita l'any 2014. De Greiff va recomanar "resignificar" el Valle de los Caídos "perquè no segueixi sent un monument oprobiós per a les víctimes de violacions als drets humans comeses durant l'època".

Però després d'aquestes recomanacions, el 2015 el govern de Mariano Rajoy va bloquejar l'extradició a l'Argentina d'alguns exministres franquistes acusats, com Utrera Molina o Martín Villa, reclamada per la jutgessa Maria Servini.

Precisament gràcies a la feina d'aquesta jutgessa, el 2016 es va poder obrir una fossa comuna de la Guerra Civil a Guadalajara, perquè l'aparell judicial espanyol considera que els delictes ja han prescrit i no cal fer-ho.

Notícia relacionada - 2013: Les víctimes del franquisme comencen a declarar, per primer cop, davant la justícia, però a l'Argentina

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut