Nova York

L'ONU deplora però no condemna la repressió de l'oposició democràtica per la junta militar birmana

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat per unanimitat una declaració que deplora amb fermesa la repressió de la junta militar birmana contra els manifestants pro democràtics. El text també insta la dictadura a començar un diàleg amb l'oposició i demana l'alliberament de tots els presos polítics i els detinguts. El document evita condemnar de manera explícita les accions del règim birmà. D'aquesta manera, ha aconseguit el suport de la Xina, membre permament del Consell de Seguretat i aliat de la junta militar. A més, es tracta d'una declaració, no pas d'una resolució, i, per tant, no té caràcter vinculant.

Actualitzat
De mica en mica, imatges gràfiques i testimonis donen una idea de l'abast de la repressió sobre monjos i civils a Birmània després de les protestes antigovernamentals del setembre. Un dels monjos que ha estat una setmana retingut ha denunciat les pallisses i les condicions inhumanes a què han estat sotmesos centenars de monjos.

L'esperada resposta de la comunitat internacional, però, s'ha quedat en una simple declaració no vinculant. L'acord s'ha aconseguit finalment fa només unes hores en el si del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Una acció purament formal.

La importància recau en el fet que és el primer cop que l'ONU crida l'atenció a Birmània. Així, perquè s'ha suavitzat el text, s'ha evitat la "condemna" i, per tant, l'oposició de la Xina, estreta aliada dels militars. El que sí que es demana en el text és l'alliberament dels presoners polítics. La junta continua amb les detencions, i entre les reixes, segons un diari indonesi, hi ha també cinc generals i 400 soldats birmans. El seu delicte: negar-se a disparar contra els monjos durant les manifestacions.
Anar al contingut