Síria

L'ONU denuncia que una milícia aliada del govern sirià executa civils en les últimes hores de l'ofensiva final a Alep

Les Nacions Unides alerten que s'estan cometent atrocitats mentre milers de famílies abandonen els barris assetjats

RedaccióActualitzat

L'ONU alerta que en les últimes hores s'estan cometent atrocitats contra civils a la ciutat siriana d'Alep, fins ara bastió dels opositors. Les tropes de Bashar al-Assad controlen gairebé tots els barris rebels d'Alep i només hi queden petites bosses de resistència en una superfície de menys d'un quilòmetre quadrat.

A través del portaveu, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha mostrat alarmat pels informes dels seus enviats especials, que descriuen atacs indiscriminats contra un gran nombre de civils d'Alep. Segons l'ONU, civils d'Alep són executats a casa seva i al carrer en batudes que fan els membres del Moviment al Nuyabá iraquià que combat al costat de files de l'exèrcit sirià i d'altres grups afins. A més, ha concretat que forces progovernamentals sirians haurien executat 82 civils, entre ells 11 dones i 13 nens, en quatre districtes de la ciutat. A més, ha afegit que s'ha informat que hi ha cadàvers als carrers que no poden ser recollits per culpa dels bombardejos permanents.

Quan els soldats d'Al-Assad comencen a celebrar una victòria que tenen a tocar i estan a punt de donar per tancat el capítol militar, s'agreuja l'humanitari. Milers de famílies han abandonat els barris assetjats a l'est d'Alep, on ja no hi queda res, i van cap a zones en poder de les autoritats després que l'exèrcit tingui controlada gairebé tota la meitat oriental. Fugen sense corredors de seguretat ni treves humanitàries que els protegeixin per no ampliar encara més el nombre de víctimes: més d'un miler de morts en tan sols un mes.

Davant d'aquesta situació, el portaveu de l'Oficina d'Afers Humanitaris de l'ONU demana que cessin immediatament els combats per fer les evacuacions mèdiques dels civils que ho necessiten a llocs on puguin ser atesos.

Per la seva banda, el Comitè Internacional de la Creu Roja ha demanat a totes les parts que estudiïn la destinació dels civils atrapats pels combats i facin tot el possible per protegir-los. En un comunicat, l'organisme recorda que les vides de milers de civils estan en perill.

Tot plegat l'endemà que l'exèrcit nacional anunciés que ja controlava el 98% de l'est d'Alep, mentre que l'Observatori Sirià dels Drets Humans ha confirmat que més del 90% de la part oriental està dominada per les forces lleials al president Al-Assad. Tot i això, els combats continuen en els pocs barris dominats pels opositors a l'est d'Alep.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut