L'ONU denuncia que un milió de uigurs estan detinguts en camps d'internament a la Xina.
L'ONU denuncia que un milió de uigurs estan detinguts en camps d'internament a la Xina.

L'ONU denuncia que un milió de uigurs estan detinguts en camps d'internament a la Xina

Els camps són a la regió xinesa de Xinjiang, escenari d'enfrontament entre aquest grup i l'ètnia majoritària, els han

RedaccióActualitzat

El Comitè de les Nacions Unides per l'Eliminació de la Discriminació Racial ha denunciat que disposa d'informació creïble que indica que la Xina tindria més d'un milió d'integrants de la minoria musulmana dels uigurs retinguts en "camps d'internament massiu envoltats del més absolut secret".

Els camps estarien ubicats en la conflictiva regió xinesa de Xinjiang, escenari d'enfrontament entre aquest grup i l'ètnia majoritària, els han. Gay McDougall, membre del Comitè, ha explicat que estan "preocupats pels nombrosos i creïbles informes de la regió de Xinjiang":

"Estem molt preocupats pels nombrosos i creïbles informes que hem rebut que indiquen que per combatre l'extremisme religiós i pel manteniment de l'estabilitat social, la Xina ha convertit la regió autònoma uigur en alguna cosa que sembla un gran campament d'internament rodejat de secret, una 'zona sense drets'"

McDougall ha afirmat que membres de la comunitat uigur i altres musulmans "estan sent tractats com a enemics de l'estat, només basant-se en la seva identitat etnicoreligiosa".

 

 

Una de les expertes, Fatima-Binta Dah, s'ha referit a la "detenció arbitrària i massiva de gairebé un milió de uigurs" i ha preguntat a la delegació xinesa "quin és el nivell de llibertat religiosa que tenen ara mateix els uigurs a la Xina" i "quina protecció legal hi ha perquè ells practiquin la seva religió".

Aquesta informació s'ha divulgat durant l'avaluació anual a Ginebra de l'estat dels drets humans a la Xina i en presència d'una delegació de Pequín, d'uns 50 membres, que no s'ha pronunciat sobre la qüestió.

La Xina assegura que Xinjiang "s'enfronta a la greu amenaça de militars islamistes i separatistes que planegen atacs i atien les tensions entre la minoria uigur, principalment musulmana i que considera la regió seva casa, i la majoria, que pertany a l'ètnia xinesa han". L'ambaixador xinès, Yu Jianhua, va dir anteriorment davant l'ONU que el seu país "està treballant en pro de la igualtat i la solidaritat entre tots els grups ètnics".

Anar al contingut