Katmandú

L'ONU denuncia que els tràmits duaners alenteixen l'arribada d'ajuda al Nepal

Una setmana després del terratrèmol, l'ONU només ha recaptat el 2% de l'ajuda d'emergència que havia demanat a la comunitat internacional

RedaccióActualitzat

Mentre es continua buscant els desapareguts, una altra de les feines urgents és el repartiment d'ajuda humanitària, que és d'extrema necessitat.
Una setmana després del terratrèmol, l'ONU només ha rebut el 2% de l'ajuda d'emergència que havia demanat: 415 milions de dòlars. Fins ara s'han entregat 68 milions, però només se n'han recaptat 7,5 milions.

Al problema d'aquesta poca col·laboració de la comunitat internacional, se n'hi suma un altre: la dificultat per fer arribar l'ajuda allà on la necessiten. Hi arriba a poc a poc, i, en molts llocs, com a les zones de muntanya, no hi ha arribat.

L'ONU s'ha queixat al govern nepalès de les traves que troba. La coordinadora d'ajuda humanitària de Nacions Unides, Valerie Amos, s'ha mostrat molt preocupada perquè els tràmits burocràtics a la duana alenteixen molt l'arribada de l'ajuda humanitària i ha demanat al primer ministre del Nepal que alleugereixi la paperassa. El primer ministre s'ha compromès a fer-ho.

Un dels problemes és a l'aeroport de Katmandú. A l'única pista no hi ha fissures visibles, però es tem que les múltiples rèpliques del terratrèmol la poden haver deixat danyada. El director de l'aeroport ha anunciat que els avions que pesin més de 196 tones no podran aterrar a Katmandú, per por que causin danys irreparables.

Aquest diumenge, però, els "marines" nord-americans han aterrat al Nepal. Un primer destacament, amb quatre "ospreys" (avions d'aterratge vertical), un gran avió de càrrega, soldats i controladors aeris. També hi han aterrat avions militars xinesos. Tots plegats ajudaran a desencallar una situació a prop del col·lapse. Els operadors aeris nord-americans, probablement, ajudaran a agilitzar el tràfic aeri, igual que els helicòpters desembarcats de la panxa de l'avió de transport.

Segons l'ONU, dos milions de nepalesos necessiten tendes, aigua, menjar i medecines com a mínim durant els tres pròxims mesos. Hi ha districtes del país on el 90% de les vivendes s'han enfonsat. I com ha advertit el primer ministre, al juny arribarà el monsó i es posarà a ploure sense interrupció.   

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut