La policia grega i Frontex van trobar el grup d'homes prop del riu que fa de frontera (@nmitarakis)

L'ONU denuncia el tracte "cruel i denigrant" de migrants trobats nus entre Grècia i Turquia

Grecs i turcs s'acusen mútuament: els uns qualifiquen el tracte de "vergonya per a la civilització", i els altres acusen els primers de crear i difondre "notícies falses"

L'Agència de Refugiats de les Nacions Unides, ACNUR, s'ha manifestat "profundament angoixada pels informes i les imatges impactants" del descobriment de 92 homes nus a la frontera entre Grècia i Turquia. Els dos països s'han culpat mútuament de la situació d'aquestes persones, mentre que l'alt comissariat pels refugiats de les Nacions Unides n'ha condemnat "el tracte cruel i degradant" i ha demanat una investigació dels fets.

El ministre de Migracions grec, Notis Mitarachi, publicava dissabte les imatges d'un grup d'homes totalment despullats, alguns amb ferides, prop del riu Evros, que fa de frontera entre Turquia i Grècia. El ministre ha culpat Turquia del tracte a aquestes persones, que ha qualificat de "vergonya per a la civilització", i ho ha denunciat a les Nacions Unides.

Per la seva banda, Turquia acusa Grècia de difondre "notícies falses" i d'actuar amb "crueltat" contra aquestes persones, per acusar-los després.


92 immigrants nus

La policia grega va rescatar divendres un grup de 92 persones, tot homes, que van ser descoberts nus, i alguns ferits, a prop de la seva frontera nord amb Turquia, segons van comunicar dissabte. Les autoritats gregues van dir que els homes van rebre immediatament roba, menjar i primers auxilis.

Segons la investigació de la policia grega i dels funcionaris de l'agència fronterera de la UE, Frontex, es tracta de persones procedents sobretot de Síria i l'Afganistan, que asseguren, van ser obligats a travessar les aigües gelades del riu Evros, només amb unes botes de goma sense que estigui clar "com i per què" havien perdut la roba, diu el comunicat.

En declaracions a la televisió grega, el ministre grec de Protecció Civil, Takis Theodorikakos, va afirmar que molts dels rescatats havien dit a Frontex que "tres vehicles de l'exèrcit turc els havien traslladat" al riu que fa de frontera entre tots dos països.

Els agents de Frontex, diu d'informe, van alertar d'una possible violació de drets.

Acusacions encreuades

Les acusacions encreuades de tots dos països visibilitzen la picabaralla que mantenen pel que fa a l'entrada de migrants per la frontera de l'est d'Europa.

El ministre grec Theodorikakos acusava Turquia d'"instrumentalitzar la immigració il·legal", mentre que el viceministre de l'Interior turc, Ismail Catakli, responia a Twitter les acusacions gregues:

"Com que no heu pogut trobar ni un sol cas de violació dels drets humans per part de Turquia, només busqueu exposar la imatge de la vostra pròpia crueltat com si Turquia ho fes."

Catakli també demanava a Grècia aturar la "manipulació i la deshonestedat".

Fins i tot, el principal assessor de premsa del president Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun, responia a la disputa a les xarxes socials, amb piulades en nom del president negant qualsevol responsabilitat i culpant Grècia de la situació "inhumana".

"La màquina grega de notícies falses ha tornat a funcionar", va escriure, i va qualificar les acusacions de "fútils i ridícules".

Per la seva banda, Grècia ha instat Turquia a respectar l'acord de 2016 amb la Unió Europea en què Ankara va acceptar contenir el flux de refugiats a Europa a canvi de milers de milions d'euros d'ajuda.

Turquia diu que ha reforçat les mesures per evitar el tràfic de persones i Atenes ha anunciat que aviat allargarà 40 quilòmetres la tanca de la seva frontera nord amb Turquia per evitar que persones entrin al país de forma il·legal, va recordar Theodorikakos.

Situació tensa

La corda s'ha acabat de tensar amb aquest últim incident, però no fa gaires dies que es va filtrar un informe d'una agència de la UE que criticava alguns alts càrrecs de Frontex per encobrir les expulsions il·legals de persones per part de Grècia a Turquia. Atenes ho ha negat i Frontex diu que aquestes pràctiques són cosa del passat.

El mes passat, el president turc va aprofitar la seva intervenció a l'ONU per acusar Grècia de transformar el mar Egeu en un "cementiri" i de tenir "polítiques opressores" d'immigració.

Grècia va estar a la primera línia d'una crisi migratòria europea el 2015 i el 2016, quan al voltant d'un milió de persones que fugien de la guerra i la pobresa a Síria, l'Iraq i l'Afganistan van arribar al país, principalment a través de Turquia. Des de llavors, el nombre d'arribades ha disminuït, però les autoritats gregues diuen que ara s'està veient un augment dels intents d'entrada a través de la frontera terrestre turca i les illes gregues.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansUnió EuropeaTurquiaGrècia
Anar al contingut