Valle de los Caídos
Valle de los Caídos
Madrid

L'ONU demana donar un nou significat al Valle de los Caídos i anul·lar la llei d'amnistia del 1977

L'informe recomana que l'Estat atengui les peticions de les famílies que volen treure'n els seus familiars per enterrar-los dignament i considera també que cal aplicar educació històrica i pedagogia per allunyar el monument de la ideologia franquista

RedaccióActualitzat

Un segon informe de l'ONU analitza les polítiques de recuperació de la memòria històrica a Espanya. Critica, entre altres coses, que al Valle de los Caídos no hi ha res que expliqui que va ser construït per milers de presoners ni que hi ha enterrades més de 30.000 persones, moltes sense el consentiment dels seus familiars.

L'informe recomana que l'Estat atengui les peticions de les famílies que volen treure d'allà els seus familiars per enterrar-los dignament. Considera també que cal aplicar educació històrica i pedagogia per allunyar el monument de la ideologia franquista i donar-li un nou significat.

Durant la presentació de les observacions preliminars de la seva visita oficial de deu dies a Espanya, el relator de les Nacions Unides, Pablo de Greiff, ha defensat que les peticions de les víctimes no es poden titllar de "desmesurades" i ha advocat per establir una "política d'Estat" perquè les iniciatives tinguin una estabilitat sense dependre "dels resultats electorals".

"És especialment sorprenent observar que no s'hagi fet més en favor dels drets de les víctimes", ha exposat De Greiff, que ha instat a posar el centre d'aquest debat "per sobre de consideracions polítiques". "No són assumptes de política partidista, de redimir programes polítics particulars, sinó de principis i drets generals que afecten a tothom".

Les institucions es posen a prova, ha explicat Greiff, quan es gestionen temes compromesos i no es deixen de banda. Per això ha alertat de la "incompatibilitat" entre els efectes de la llei d'amnistia del 1977 i els compromisos internacionals adquirits per Espanya. Aquesta llei, diu, s'ha utilitzat per arxivar pràcticament la totalitat dels casos que arriben davant els jutges"; per tant, ja és obsoleta.

Extradir investigats a l'Argentina

S'ha mostrat preocupat per la negativa de la Fiscalia de l'Audiència Nacional a extradir investigats a l'Argentina, com Juan Antonio González Pacheco, "Billy el Niño".

A més, ha recordat la "indignació" de les víctimes davant les plaques commemoratives i insígnies d'alts càrrecs de la dictadura que encara es poden veure als carrers de l'estat espanyol.

De Greiff presentarà el seu informe final al setembre davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra.

Anar al contingut