Homs

L'ONU demana allargar la treva a Síria després d'evacuar prop de 700 civils de Homs en una fugida desesperada

L'organisme internacional ha aprofitat l'últim dia d'un alto el foc que no ha aconseguit aturar els trets ni les explosions per evacuar dones, gent gran i nens, molts d'ells malalts, en una fugida desesperada després de 600 dies assetjats sota el foc creuat entre el règim de Bashar al-Assad i els rebels.

RedaccióActualitzat

Els combois de les Nacions Unides i la Mitja Lluna Roja han reprès aquest diumenge l'entrada d'ajuda humanitària i l'evacuació de civils a la ciutat de Homs en el tercer i últim dia d'un alto el foc a Síria que no ha aconseguit aturar els trets ni les explosions. Ho fan malgrat que ahir un dels combois amb ajuda va ser atacat just quan entrava al casc antic de Homs. L'ONU intenta ara perllongar la treva per poder continuar evacuant la gent.

Amb l'arribada de l'últim vehicle de transport s'ha pogut acabar el recompte: 611 civils han pogut fugir de l'infern aquest diumenge. Divendres van sortir 83 persones més. La majoria són dones, gent gran i nens, molts d'ells malalts, i han anat creuant la zona de ningú mentre per l'altre cantó arribaven els vehicles de l'ONU que els venien a recollir i a protegir.

Una fugida desesperada de l'horror de la guerra, de la misèria que han viscut durant 600 dies assetjats, sense gairebé menjar ni aigua, sense medecines ni roba d'abric i sotmesos als bombardejos continuats. Quan arribaven, els soldats els demanaven que ensenyessin les targetes d'identitat, i tots eren escorcollats en busca d'armes.

Enrere, atrapats, encara queden uns 2.000 civils perquè no han pogut, o no han volgut, anar-se'n.

Després de tres dies d'aquesta feble treva pactada a la primera ronda de la conferència de pau a Ginebra, aquest dilluns es reprendran les negociacions entre el govern sirià i l'oposició.

Un atac deliberat

La responsable de les Nacions Unides en afers humanitaris, Valerie Amos, ha advertit que no es deixaran intimidar després que una de les caravanes de l'ONU i de la Mitja Lluna Roja va ser atacada aquest dissabte. Els dos bàndols s'acusen mútuament de l'acció.

No ha dit per qui, però, tenint en compte que en el moment de l'atac el comboi era en barris controlats pels rebels, i que entre els cinc morts hi ha dos combatents rebels, sembla evident que la pluja d'obusos de morter va venir de la zona controlada pel règim. Entre els integrants dels combois hi va haver quatre ferits.

El comboi de l'ONU que duia aliments i medecines va estar unes hores atrapat als carrers de Homs, amb els seus membres protegint-se a dins d'edificis, fins que, després del capvespre, cap a les deu de la nit hora local, van poder marxar, tot i que van deixar enrere, això sí, dos vehicles avariats.

Abans, van poder repartir una part de l'ajuda: 250 paquets d'aliments i 190 de material higiènic i medecines per tractar malalties cròniques. Milers de civils, sobretot dones, criatures i gent gran, estan atrapats des de fa gairebé dos anys en aquesta ciutat del centre del país, sense accés a menjar ni medecines.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut