Més de 100 empreses com Airbnb, Alstom o Expedia actuen il·legalment a Cisjordània
Assentament jueu a Cisjordània

L'ONU avisa Israel: 112 empreses com Airbnb o Alstom actuen il·legalment a Cisjordània

L'informe ha estat rebut amb fortes crítiques per Israel, que adverteix que això tindrà conseqüències en les seves relacions amb l'ONU

RedaccióActualitzat

Toc d'atenció de l'ONU a Israel. Les Nacions Unides han difós una llista de més d'un centenar d'empreses que fan activitats comercials a les colònies jueves de Cisjordània, considerades il·legals segons la legislació internacional. Hi figuren per exemple webs de reserva de vols i allotjaments en la xarxa com Airbnb, Opodo, Booking, Expedia, eDreams o Trip Advisor.

Són exactament 112 empreses, identificades per l'Oficina per als Drets Humans de l'ONU, que anuncien o promocionen propietats o activitats en aquestes colònies. Són majoritàriament israelianes, però també n'hi de nord-americanes i europees. Concretament hi ha 94 empreses d'Israel, 6 dels Estats Units, 4 dels Països Baixos, 3 de França, 3 més del Regne Unit, una de Luxemburg i també n'hi ha una de Tailàndia.

Més enllà de les firmes turístiques online, a la llista de l'ONU també hi ha empreses de telecomunicacions com la nord-americana Motorola Solutions, la companyia d'alimentació General Mills, també amb seu als Estats Units, el gegant francès del transport ferroviari Alstom o la firma d'enginyeria també francesa Egis.


Indignació en el govern israelià

El govern hebreu qualifica l'informe de "rendició vergonyosa" de l'ONU davant grups antiisraelians. Ho afirma el ministre d'Exteriors, Yisrael Katz, que ha assegurat que "la majoria dels països s'han negat a unir-se a aquesta campanya de pressió política". I ha afegit que la difusió d'un informe d'aquestes característiques tindrà conseqüències negatives en les relacions amb els diferents organismes de l'ONU.

 

Més de 100 empreses com Airbnb, Alstom o Expedia actuen il·legalment a Cisjordània
Manifestants palestins al costat del mur israelià i, al fons, un assentament jueu (Reuters/Mohamad Torokman)

 

Tot el contrari segons el govern palestí, que ho considera "una victòria de la llei internacional". El cap de la diplomàcia, Riyad al-Maliki, demana a la comunitat internacional que pressioni perquè les companyies afectades deixin d'operar als territoris ocupats. En aquest sentit, el primer ministre de Palestina, Mohammad Shtayyeh, ja ha amenaçat amb emprendre accions legals contra aquestes empreses.

La publicació del document de les Nacions Unides es fa amb més de tres anys de retard. Una resolució del 2016 del Consell de Seguretat de Drets Humans de l'ONU demanava una base de dades de totes les companyies amb activitat als assentaments israelians. Ara es fan públiques aquestes dades coincidint amb un increment de tensió entre Israel i Palestina, i després del pla de pau de Trump per al Pròxim Orient.

 

 

Més de 100 empreses com Airbnb, Alstom o Expedia actuen il·legalment a Cisjordània
Michelle Bachelet, alta comissionada per als Drets Humans de l'ONU (Reuters/Juan Carlos Ulate)

 

L'alta comissionada per als Drets Humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, reconeix que "és una qüestió controvertida", però ha subratllat que l'informe "està basat en fets i és un treball sense precedents i molt complicat".

Des de l'ONU han volgut deixar molt clar que l'informe no entra a analitzar si les activitats de les empreses són legals o no. Assenyala que, després d'analitzar 300 companyies, la llista "no constitueix ni pretén ser un procés judicial". "No es considera il·legal l'activitat de les empreses", asseguren les Nacions Unides.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaONU
Anar al contingut