La paraula "Polisario" ha aparegut escrita a la localitat de Tifariti, al Sàhara Occidental (Reuters/Zohra Bensemra)

L'ONU apressa el Front Polisario i el govern del Marroc a tornar a l'alto el foc

Aquest cap de setmana, l'organització independentista saharaui va tornar a l'activitat armada després que l'exèrcit marroquí va entrar en una zona desmilitaritzada

Redacció/AgènciesActualitzat

Les Nacions Unides han apressat aquest dimarts el govern del Marroc i el Front Polisario a avançar cap a una reducció de les tensions després d'haver rebut informació de nous intercanvis de trets a les zones properes al mur de separació del Sàhara Occidental.

El conflicte ha revifat després que tropes marroquines van entrar divendres a Guerguerat, una localitat fronterera clau per al comerç marroquí amb Mauritània, per desallotjar un grup d'activistes saharauis que la tenien bloquejada. El Polisario considera aquesta acció militar una declaració de guerra, ja que Guerguerat és zona desmilitaritzada a partir dels acords d'alto al foc signats amb la monarquia alauita el 1991.

És per aquesta raó que, durant el cap de setmana, l'organització independentista va tornar a l'activitat armada.

Segons el portaveu de l'ONU, Stéphane Dujarric, la nit de dilluns es va informar de ràfegues d'armes de foc en dues zones pròximes al mur, al nord i al sud del territori. Dujarric, preguntat en la seva conferència de premsa diària, ha assenyalat que el que està passant al Sàhara Occidental planteja un "gran risc" d'escalada i que és "un dels incidents més seriosos" que s'han vist recentment a l'excolònia espanyola.

"Nosaltres seguim apressant les parts a fer tots els passos necessaris per reduir les tensions", assenyalava el portaveu, que també ha assegurat que el cap de l'ONU, el portuguès António Guterres, ha estat en contacte amb diversos interlocutors.

Entre d'altres, Guterres va parlar dilluns amb el rei del Marroc, Mohamed VI, amb qui va abordar "la qüestió de Guerguerat", el punt a l'extrem sud del Sàhara bloquejat durant tres setmanes pel Polisario i on l'exèrcit marroquí va intervenir divendres passat, cosa que va desencadenar les hostilitats.

En conversa telefònica, el monarca va afirmar que segueix "compromès amb l'alto al foc" amb el Sàhara Occidental, que el Front Polisario va donar per trencat dissabte, i va advertir: "Reaccionarem amb la màxima severitat a tota amenaça contra la nostra seguretat i la quietud dels nostres ciutadans", segons va informar el Marroc.

Segons les Nacions Unides, durant els últims dies, el diplomàtic portuguès ha estat "molt implicat en diverses iniciatives per evitar una escalada de la situació i per advertir en contra de les violacions de l'alto el foc i de les serioses conseqüències que tindrien per a l'statu quo".

El Polisario acusa el Marroc de "declarar la guerra en haver violat els acords militars" entrant al pas fronterer de Guerguerat, una zona desmilitaritzada que separa Mauritània del territori ocupat del Sàhara Occidental, i en els últims dies ha llançat diversos atacs contra posicions militars marroquines al mur de separació amb el desert.

Segons aquest grup, hi va haver "baixes mortals en l'enemic", una afirmació que Rabat nega.

Les veus dels saharauis a l'exterior

El membre de l'associació Sàhara Dempeus, Lahbib Sidahmed, nascut als camps de refugiats de Tindouf, a Algèria, i que fa uns 14 anys que està establert a Catalunya, ha explicat a Catalunya Ràdio com veu aquesta nova fase del conflicte entre el govern del Marroc i el Polisario. Sidahmed considera el Sàhara Occidental un territori encara per descolonitzar.

"Quan es va obligar els països amb colònies a engegar processos de descolonització, Espanya no va fer els deures. Aquest procés consistia a celebrar un referèndum en què el cens que hi havia en aquell moment votés què volia ser", recorda el jove.


El Marroc ha construït un mur de més de 2.700 quilòmetres per separar la part del Sàhara que manté sota el seu domini, el 80% del total. De la part ocupada n'obté un gran rendiment econòmic. Guerguerat és un punt estratègic en les rutes comercials del Marroc.

"Com que és una zona que fa cinc quilòmetres entre la part del Sàhara ocupat i les fronteres de Mauritània, el Marroc ha vist una gran oportunitat de potenciar la seva economia. De quina manera? Doncs obrint una carretera per on fer passar milers de béns, que, sobretot, s'obtenen dels territoris del Sàhara ocupat, com el peix, els productes agrícoles o els fosfats i altres minerals", opina Lahbib Sidahmed.

L'objectiu del Polisario és l'organització d'un referèndum d'autodeterminació. És a dir, que les Nacions Unides acabin la missió que es van proposar quan es va decretar l'alto el foc entre el Marroc i l'organització saharaui, el 1991.

"Des d'aleshores han passat 29 anys i tant la població saharaui que viu en campaments de refugiats a Algèria com la que hi ha a les zones alliberades o la que es troba a les zones ocupades, i que pateix la violència sistemàtica per part del règim marroquí, encara està esperant la celebració d'aquest referèndum", rebla l'activista.

Diverses organitzacions solidàries amb el poble saharaui han convocat per a dimecres a la tarda una concentració solidària davant del consolat del Marroc a Barcelona.

ARXIVAT A:
MarrocFront PolisarioAlgèriaÀfrica
Anar al contingut