L'advocada Amal Clooney i la Premi Nobel de la Pau Nadia Murad han intervingut en el debat del Consell de Seguretat (Reuters)

L'ONU aigualeix una resolució sobre violacions en les guerres per pressions dels EUA

El govern de Trump amenaçava de vetar un text que parlava de proporcionar serveis de "salut sexual i reproductiva" a les víctimes de violacions en conflictes armats

Juli RodésActualitzat

Les Nacions Unides han hagut de rebaixar una resolució sobre la lluita contra la violència sexual en els conflictes armats per evitar el veto dels Estats Units, que s'oposaven a qualsevol referència a garantir l'accés de les víctimes a serveis de "salut sexual i reproductiva".

El govern de Donald Trump veu en aquesta frase un suport implícit a l'avortament, i ha obligat a retirar del text final un fragment que havia estat consensuat pels 15 integrants del Consell de Seguretat després d'un cap de setmana de negociacions intenses.

L'esborrany, presentat per Alemanya, parlava de la "importància de donar assistència a temps a les supervivents de violència sexual" i instava a facilitar "serveis sanitaris no discriminatoris i amplis, inclosa la salut sexual i reproductiva, suport psicosocial, legal i de sosteniment".

Al final, la delegació alemanya ha accedit a retirar aquest paràgraf. L'ambaixador alemany davant de l'ONU, Christoph Heusgen, ho explicava d'aquesta manera.

"Volíem tenir la salut sexual i reproductiva a la resolució, però quedava clar que no era possible. Per a una delegació [els EUA] no era una opció."

"És intolerable i incomprensible que el Consell de Seguretat sigui incapaç de reconèixer que les dones i les nenes que han patit violència sexual durant conflictes i que, evidentment, no han elegit quedar-se embarassades, tenen dret a decidir interrompre el seu embaràs."


Heusgen, amb tot, considera que la resolució aprovada és una "fita" en la defensa de les víctimes de violació i altres abusos sexuals a les guerres.

També ha remarcat que, tot i haver-se'n suprimit la referència explícita, la resolució aprovada aquest dimarts referma dues resolucions del Consell de Seguretat del 2009 i el 2013 que sí que parlaven de salut sexual i reproductiva.

 

Heiko Maas, ministre d'Exteriors alemany i president de torn del Consell de Seguretat (EFE/ONU)

 

Els països europeus són els membres del Consell de Seguretat de l'ONU que més havien defensat aquesta qüestió, i han criticat obertament la posició dels Estats Units.

L'ambaixador francès, François Delattre, parla de pas enrere:

"Estem consternats pel fet que un estat hagi exigit la retirada de la referència a la salut sexual i reproductiva. És anar contra 25 anys de progressos per als drets de les dones en situacions de conflicte armat."


L'aprovació de la resolució s'ha fet després d'un debat de tres hores del Consell de Seguretat en què han intervingut el secretari general de l'ONU, António Guterres; els premis Nobel de la Pau Nadia Murad i Denis Mukwege; la fundadora del Moviment de Dones Amazic, Inas Miloud, i l'advocada dels drets humans Amal Clooney.

 

L'advocada dels drets humans Amal Clooney i els premis Nobel de la Pau Nadia Murad i Denis Mukwege (Reuters)

 

Clooney va apel·lar a la responsabilitat dels estats membres del Consell de Seguretat per combatre la violència sexual contra les dones en els conflictes armats.

"Aquest és el seu 'moment Nuremberg'. La seva oportunitat de posar-se al costat correcte de la història. Ho deuen a la Nadia [Murad] i als milers de dones i nenes que han de veure com els integrants d'Estat Islàmic s'afaiten la barba i tornen a fer vida normal mentre que elles, les víctimes, no ho podran fer mai."


Clooney també ha parlat d'una "epidèmia de violència sexual":

"La resolució que s'està considerant avui assenyala la prevalença de la violència sexual en les guerres d'arreu del món i afirma que vostès estan, de manera literal, 'profundament preocupats pels progressos lents en l'eliminació de la violència sexual en els conflictes armats'. Estic d'acord que afrontem una epidèmia de violència sexual i crec que la justícia n'és l'antídot."


Les intervencions de Clooney i de la resta de compareixents no han fet canviar de parer els representants dels Estats Units, que també han obligat a rebaixar una referència al paper del Tribunal Penal Internacional en la lluita contra els crims contra les dones perquè no forma part d'aquesta institució.


Els EUA, contra l'avortament

Des de l'arribada de Trump a la Casa Blanca el govern dels Estats Units s'ha mostrat bel·ligerant amb qualsevol iniciativa --també en l'àmbit internacional-- que li sembli sospitosa de tenir relació amb l'avortament. L'impulsor d'aquesta ofensiva és el vicepresident, Mike Pence, un cristià conservador obertament contrari a l'avortament.

El 2017 va tallar l'aportació econòmica al Fons de l'ONU per a la Població, que va acusar de fomentar l'avortament i l'esterilització forçosa, malgrat que les Nacions Unides ho van negar.

L'any passat, a més, va intentar, sense èxit, retirar les referències a salut sexual i reproductiva de diverses resolucions de l'Assemblea General, i ho va intentar una altra vegada durant la reunió anual de la Comissió de l'ONU sobre l'Estatus de la Dona.


Abstenció de Rússia i de la Xina

Al final, la resolució s'ha aprovat amb el vot a favor dels Estats Units, però amb l'abstenció de Rússia i de la Xina, reticents sobre diversos aspectes i contràries a crear un organisme de persecució dels crims sexuals a les guerres.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut