Londres

Londres treu a la llum l'informe sobre el Bloody Sunday

El primer ministre britànic, David Cameron, presentarà avui a Londres l'informe sobre el conegut com Bloody Sunday, el Diumenge Sagnant, un dels fets clau en el conflicte d'Irlanda del Nord. L'informe, el més car que s'ha encarregat mai al Regne Unit, té 5.000 pàgines i alguns temen que obri velles ferides. L'informe acusa els soldats britànics d'haver disparat premeditadament contra els activistes pels drets civils. La investigació ha durat 12 anys.

Actualitzat
El govern britànic farà públic avui l'informe final sobre els fets del Bloody Sunday, el Diumenge Sagnant, que l'any 1972 van acabar amb la mort de 14 manifestants a Derry, a Irlanda del Nord.

La intenció de l'informe és saber què va passar el 30 de gener del 1972 a Derry, quan les tropes britàniques van disparar contra els participants en una manifestació que no havia estat autoritzada. Hi van morir 13 persones i 14 més van resultar ferides.

Els esdeveniments van portar centenars de joves independentistes catòlics nord-irlandesos a incorporar-se a l'IRA per lluitar contra les tropes britàniques i els grups armats dels protestants, partidaris de mantenir-se sota el govern de la Gran Bretanya.

Aquell any va acabar amb 500 morts, i els enfrontaments van durar fins al 1998, quan es van signar els acords de pau del Divendres Sant.
Anar al contingut