Londres

Londres recorda amb recolliment i dolor les víctimes del 7-J un any després de la massacre

Flors, plaques commemoratives, silenci i llàgrimes. Aquest ha estat el record de Londres al que va ser el pitjor atac terrorista que hi ha hagut mai a la ciutat, que va causar la mort de 56 persones, entre elles els quatre terroristes. Passat un any, supervivents, familiars de les víctimes i l'opinió pública en general demanen, cada vegada amb més insistència, una investigació independent. Volen saber per què no es van poder evitar els atemptats, com es van poder preparar i, sobretot, que se n'identifiquin les causes. El govern de Tony Blair s'hi resisteix. La policia no ha acusat formalment ningú pels atacs i el risc de noves accions és real.

Actualitzat

9.50 del matí. Hora exacta en què tres bombes van esclatar, ara fa un any, al metro de Londres. Sota estrictes mesures de seguretat, la ministra de Cultura, Tessa Jowell, i l'alcalde de Londres, Ken Livingstone, han dipositat rams de flors a l'estació de King Cross en memòria de les víctimes. Centenars de persones els han acompanyat en silenci. A les 10.47 s'ha repetit l'ofrena a Tavistock, el lloc on una quarta bomba va destrossar un autobús, aquest cop protagonitzada pel conductor del vehicle.

Al punt de les dotze del migdia, les campanades del Big Ben han marcat l'inici de dos minuts de silenci que han fet emmudir i paralitzar tota la ciutat, inclòs els sistemes de transport. Les famílies de les víctimes han descobert plaques commemoratives dels fatídics atacs a tots els llocs afectats per les explosions i el primer ministre, Tony Blair, ha guardat els dos minuts de silenci al costat de treballadors d'emergències.

Tony Blair no ha fet cap declaració pública amb motiu d'aquesta efemèride, però Downing Street ha distribuït una declaració en la qual el primer ministre afirma que el primer aniversari d'aquells atemptats és una ocasió perquè el país estigui "unit per oferir consol i suport a aquells que van perdre els seus sers estimats o van resultar ferits". Blair recorda que el país va passar del triomf de saber que Londres acolliria els Jocs Olímpics de 2012 a la tragèdia dels atemptats, i ressalta la solidaritat i tolerància de la població "enfront d'un desafiament difícil". El cap de govern també ha destacat l'esforç, la professionalitat i l'humanisme dels serveis d'emergència, el personal de transport i la ciutadania.

Recolliment i dolor en memòria de les 52 persones que van morir a mans de quatre joves musulmans britànics, fills de la immigració. Un any després dels atemptats, els supervivents es queixen de la falta de respostes i els gairebé dos milions de musulmans que hi ha al país se senten maltractats. La policia no ha pogut formular càrrecs contra ningú i l'informe oficial del govern afirma que no hi ha proves concloents de la relació entre Al-Qaeda i el 7-J.

Coincidint, però, amb l'aniversari, la cadena de televisió Al-Jazeera ha difós un vídeo, gravat aparentment just abans dels atacs, on apareix Shehzad Tanweer, un dels suïcides. Diu textualment: "El que heu vist fins ara és només el principi d'una sèrie d'atacs que seguiran i seran pitjors fins que retireu les forces de l'Afganistan i de l'Iraq". En el vídeo hi apareix també Ayman al-Zawahiri, el segon d'Al-Qaeda, cosa que podria reforçar la teoria que l'organització terrorista va planejar els atemptats, però també podrien ser simplement imatges obtingudes d'internet.

El cert és que, segons ha afirmat el cap de Scotland Yard, Ian Blair, des d'aquell fatídic dia l'amenaça terrorista ha crescut de manera tangible al país i el risc d'un nou atemptat és molt real.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut