Londres podria revocar el Brexit unilateralment, segons l'advocat general de la UE

És una opinió no vinculant però que s'acostuma a respectar i que coincideix amb l'inici dels 5 dies de debat parlamentari a Londres

RedaccióActualitzat

El Regne Unit podria fer marxa enrere en el Brexit de manera unilateral. És l'opinió de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que no és vinculant però que s'acostuma a respectar. En concret, l'advocat general defensa que un país que ha demanat marxar de la Unió Europea pot retirar la demanda de sortida en qualsevol moment, abans que es faci efectiva.

D'aquesta manera, el Brexit es podria aturar si Londres ho decideix i ho demana formalment a la Unió Europea. La decisió no és encara una resolució del Tribunal, però en l'esquema judicial europeu, la posició de l'advocat general anticipa, habitualment, la resolució dels jutges. La resolució no agrada als partidaris del Brexit, que sostenen que el procés és imparable i que el Regne Unit només ha de pactar com surt.

Els partidaris de mantenir Londres dins la Unió tenen -si finalment es confirma- una nova eina per canalitzar la demanda.

La posició de l'advocat general arriba després que un tribunal d'Escòcia es va adreçar al Tribunal de Justícia Europeu perquè aclarís si Londres podia "parar tot el procediment", i la resposta ha estat afirmativa.

 

May se la juga els pròxims cinc dies (Reuters)

 

Cinc dies intensos al Parlament britànic

El pronunciament d'aquest advocat a Brussel·les coincideix amb el començament de 5 dies de debat parlamentari a Londres sobre l'acord del Brexit pactat entre el govern de Theresa May i la Unió Europea. Els diputats britànics s'hi pronunciaran dimarts de la setmana que ve sense que se sàpiga amb seguretat què pot passar.

De moment, May no té la majoria per treure endavant l'acord. La Cambra dels Comuns haurà de donar el vistiplau, tant al tractat de sortida com al document que fixa les bases de la futura relació del Regne Unit amb la Unió. Els diputats podran presentar esmenes al text, tot i que no seran legalment vinculants.

 

Notícia relacionada: "Un Brexit dur provocaria un caos econòmic a Londres, pitjor que la crisi del 2008"

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut