Philippe i May han defensat la legalitat de l'acció contra Síria (Reuters/EFE)
Philippe i May han defensat la legalitat de l'acció contra Síria (Reuters/EFE)
París

Londres i París defensen als respectius parlaments l'atac a Síria

La UE avala amb tebior l'acció contra les armes químiques

RedaccióActualitzat

Els governs dels dos països que van participar amb els Estats Units en l'atac a Síria de dissabte, el Regne Unit i França han donat explicacions aquest dilluns als seus respectius parlaments.

La primera ministra britànica, Theresa May, s'ha defensat de les crítiques per haver actuat sense l'aval de Westminster i ho ha justificat amb l'argument que va ser un atac selectiu, dirigit només a disminuir l'arsenal químic en territori sirià.

"No era només moralment correcte, sinó també legalment correcte intervenir militarment de manera conjunta amb els nostres aliats per alleujar el patiment dels civils. Això no va d'intervenir en una guerra civil, ni tampoc sobre fer canviar un règim. Això va d'un atac limitat, dirigit i efectiu per alleujar el patiment de la població siriana a partir d'atacar el potencial químic del règim i prevenir-ne l'ús."

Des de França, el primer ministre, Edouard Philippe, també ha comparegut davant la cambra legislativa i ha volgut deixar clar que aquest no és un atac ni contra Síria, ni contra el govern de Bashar al-Assad. I ha assegurat que l'enemic a batre és Estat Islàmic.

"El nostre enemic no és Síria. No hem entrat en guerra contra Síria o contra el règim de Bashar al-Assad. El nostre enemic és Daesh, el moviment terrorista que va organitzar al nostre territori els atemptats mortals que van atacar al seu cor tantes famílies franceses. I, més enllà, tots els esperits."

La Unió Europea ha avalat aquest atac amb certa tebior i ha insistit a actuar sota els auspicis de l'ONU per trobar una solució política. Els ministres d'Exteriors europeus, reunits a Luxemburg, han evitat donar suport explícit a l'acció.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha lamentat que la guerra de Síria és cada cop més destructiva.

ARXIVAT A:
Síria
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut