Londres

Londres descarta accions militars contra l'Iran, però exigeix que alliberi el petroler

El ministre d'Exteriors britànic descarta de moment cap acció militar contra l'Iran, però reclama una solució diplomàtica immediata

RedaccióActualitzat

El govern britànic respondrà de manera contundent si l'Iran no allibera el petroler amb bandera del Regne Unit que l'Iran reté des d'aquest divendres a l'estret d'Ormuz.

Jeremy Hunt, ministre d'Afers Exteriors britànic, descarta de moment cap acció militar contra l'Iran, però reclama una solució diplomàtica immediata:

"Estem responent d'una manera considerada, però contundent. Tenim absolutament clar que, si aquesta situació no es resol de manera satisfactòria, hi haurà conseqüències serioses. No contemplem opcions militars, contemplem opcions diplomàtiques per resoldre la situació, però tenim molt clar que s'ha de resoldre. La lliure navegació al Golf és del tot essencial, i, si la lliure navegació es restringís, l'Iran en seria el màxim perjudicat."

Pel ministre britànic, l'Iran ha triat "una perillosa via de comportaments il·legals i desestabilitzadors" després de la "detenció legal" d'un petroler iranià a Gibraltar:

 

 


El petroler Stena Impero​, propietat de l'empresa Northern Marine, va perdre el contacte amb la base quan, segons els seus armadors, navegava per aigües internacionals a l'estret d'Ormuz. El petroler, de 30.000 tones, va salpar aquest dissabte des dels Emirats Àrabs Units i es dirigia a un port de l'Aràbia Saudita. A bord del petroler britànic hi ha 23 tripulants.

El petroler ha estat traslladat al port de Bandar Abbas, on, segons el comunicat iranià, s'emprendran accions legals contra ell.

La Guàrdia Revolucionària iraniana també havia retingut un altre petroler, aquest sota bandera liberiana, que ja ha estat alliberat.

La televió de l'Iran ha emès un comunicat de la Guàrdia Revolucionària en què es reconeix la captura del vaixell britànic i es justifica dient que no seguia les lleis i els reglaments marítims. Segons aquest comunicat, el petroler hauria estat involucrat prèviament en un incident amb un vaixell de pesca iranià.

Gibraltar reté un petroler iranià

Els fets es consideren una resposta del govern de Teheran a la retenció d'un petroler iranià, el Grace 1, fa dues setmanes per part de l'armada britànica.

Les autoritats de Gibraltar van capturar el vaixell perquè afirmen que portava combustible a Síria, malgrat les sancions contra el règim de Damasc. Justament aquest divendres, el Tribunal Suprem de Gibraltar ha prorrogat 30 dies la immobilització d'aquest petroler, que està retingut des de principis de juliol al penyal.

Ali Khamenei, líder suprem iranià, va dir que la retenció del Grace 1 a Gibraltar era un "acte de pirateria marítima" i va amenaçar amb una "resposta similar en el moment apropiat".

ARXIVAT A:
Iran
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut