Regne Unit

Londres demana als EUA que alliberi cinc presos de Guantánamo que no tenien la nacionalitat britànica però vivien al país

Canvi en la política exterior del govern britànic. I és que l'executiu de Gordon Brown ha demanat als Estats Units l'alliberament de cinc presos retinguts a la base de Guantánamo, a Cuba, que no tenien la nacionalitat britànica però vivien al Regne Unit abans de ser detinguts. Fa dos anys i mig, el govern britànic ja va aconseguir l'alliberament i el retorn a Londres dels nou britànics que hi havia a Guantánamo.

Actualitzat

Malgrat que fins ara Londres s'havia negat a demanar-ne l'alliberament perquè considerava que els cinc presoners no tenien nacionalitat britànica, el titular del Ministeri d'Afers Exteriors britànic, David Miliband, i la de l'Interior, Jacqui Smith, han canviat de posició i ara en demanen l'alliberament, segons diuen, després d'haver comprovat que els detinguts vivien legalment en territori britànic i perquè estan en contra del centre de detenció de l'illa de Cuba. Precisament, el mateix Miliband ha escrit a la secretaria d'Estat nord-americana, Condolezza Rice, sol·licitant formalment la seva demanda.

Després de reconèixer l'alliberament dels cinc homes pot trigar, Exteriors ha confirmat que la petició està limitada als vincles que tenien els cinc detinguts amb el Regne Unit, on tenien la residència legal. En aquest sentit, el govern britànic assegura que les mesures s'han pres per mantenir la seguretat nacional del país. A més, han assegurat que si els cinc detinguts tornen al país se'ls aplicaran les mateixes mesures de seguretat que a qualsevol altre ciutadà estranger .

Els cinc detinguts són Jamil el Banna, Shaker Aamer, Omar Deghayes, Binyam Mohamed i Abdennour Sameur.

El gener del 2005, el govern britànic ja va aconseguir l'alliberament i el retorn a Londres dels nou britànics que hi havia a la base de Guantánamo.

Anar al contingut