Josep Sánchez de Toledom, en rebre el premi.
Josep Sánchez de Toledo, Català de l'Any 2012.
Barcelona

L'oncòleg pediàtric Josep Sánchez de Toledo, premi Català de l'Any 2012

El responsable d'oncologia infantil de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha rebut el guardó, que s'ha decidit per votació popular i s'ha fet públic en una gala al Teatre Nacional de Catalunya. El doctor ha demanat al president Mas que vetlli perquè els metges puguin continuar exercint la seva tasca en aquesta època de crisi.

RedaccióActualitzat
L'oncòleg pediàtric Josep Sánchez de Toledo Codina ha guanyat el premi Català de l'Any 2012, que s'ha revelat en una gala, aquest dimarts a la nit al Teatre Nacional de Catalunya, que han presentat Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero. El guardó s'ha decidit per votació popular per telèfon, SMS i internet, i per un marge molt estret de diferència entre el primer i el segon classificats.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell; el responsable d'oncologia infantil de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Sánchez de Toledo, i la jove Anna Vives, una noia amb síndrome de Down que ha dissenyat una tipografia digitalitzada que ha triomfat arreu, eren els finalistes d'aquesta tretzena edició.

L'oncòleg, que s'ha declarat emocionat pel premi, ha destacat que ell representa els nens que tracta, que són "herois" i afronten amb "valentia admirable" la malaltia que els ha tocat combatre, com ho fan "els gorres blanques", un grup que s'ha creat a l'hospital i que s'emmiralla en la ficció de "Polseres vermelles". També ha recordat els pares d'aquests infants, tot el personal que treballa a l'hospital, des dels cirurgians fins a les persones que s'encarreguen de la neteja. El doctor ha recordat que, tot i que la lluita contra el càncer ha avançat molt, "hi ha un 20% de criatures que les perdem pel camí".

Sánchez Toledo ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, present a la gala, que "el seu govern doni la millor companyia als metges per afrontar aquesta etapa tan difícil" marcada per la crisi. En definitiva, que vetlli perquè els metges puguin continuar exercint la seva tasca en aquesta època de crisi.

Sánchez de Toledo va decidir ser pediatra als 5 anys, després de superar una poliomielitis. El servei que dirigeix va ser pioner a Espanya en el trasplantament de moll de l'os a infants amb leucèmia, tasca que li va valdre un guardó europeu el 2012.

El doctor ha agafat el relleu del periodista Joaquim Maria Puyal, guanyador l'any passat d'aquesta iniciativa del programa "Els matins" de TV3 i el diari "El Periódico de Catalunya".

Guanyadors d'edicions anteriors

2000 Ernest Lluch, exministre de Sanitat assassinat per ETA
2001 Pau Gasol, primer jugador català a l'NBA
2002 Manuela de Madre, vicepresidenta del PSC
2003 Ferran Adrià, cuiner
2004 Joan Manuel Serrat, cantautor
2005 Joan Massagué, investigador de la lluita contra el càncer
2006 Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück
2007 Pasqual Maragall, polític i lluitador contra l'Alzheimer
2008 Vicenç Ferrer, cooperant a l'Índia
2009 Josep Guardiola, exjugador i entrenador del F. C. Barcelona
2010 David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca
2011 Joaquim Maria Puyal, periodista
Anar al contingut