Ginebra

L'OMS augmenta a 114 els contagis per grip porcina al món i podria tornar a elevar l'alerta

L'Organització Mundial de la Salut ha advertit als governs que no es confiïn, perquè l'evolució de la grip porcina és imprevisible i el virus podria fer-se més perillós. L'OMS recomana accelerar les proves de detecció i mantenir les mesures de control de les persones que el tenen. Els laboratoris de l'OMS n'han corroborat 114 casos en 10 països: Espanya, Alemanya, Àustria, la Gran Bretanya, Mèxic, els EUA, el Canadà, Nova Zelanda, Israel i Costa Rica. L'expansió de la malaltia podria fer elevar l'alerta de 4 a 5, d'una escala de 6.

Actualitzat
El recompte amb què treballa l'OMS en situa 64 casos als Estat Units, 26 a Mèxic, tretze al Canadà, quatre a Espanya, dos a Israel, dos a la Gran Bretanya i tres més a Nova Zelanda. Les xifres que dóna l'organització no es corresponen amb el balanç que en donen els països perquè ho confirma cas per cas amb els seus laboratoris. De fet, els Estats Units n'han corroborat més de 90 casos; Espanya n'ha confirmat 10, Alemanya tres i Àustria un.

"És massa d'hora per poder dir com seria una possible pandèmia de grip porcina", ha explicat el número 2 de l'OMS, Keiji Fukuda. "La pitjor pandèmia del segle XX, la grip del 1918, va començar relativament lleu i després es va fer greu", ha recordat. Aquesta malaltia va posar fi a la vida d'entre 25 i 40 milions de persones. Per això, Fukuda recomana als estats que "es preparin adequadament".

L'OMS alerta que, en el cas que hi hagi un pandèmia de grip porcina, els països més pobres són els que tindran menys recursos i els que en patiran les pitjors conseqüències. L'Organització es compromet a posar a la seva disposició els mitjans necessaris per fer front a la malaltia.

L'OMS podria tornar a augmentar el nivell d'alerta de la fase 4, l'actual, a la 5 en l'escala de sis nivells amb què treballa. Això passaria si es demostra que dos països tenen casos propis de la malaltia i que no han estat exportats d'un país a un altre. De moment, però, només es té la certesa que la infecció es contagia entre les persones que han viatjat a Mèxic. Fukuda ha matisat que "és molt important tenir en compte aquesta diferència epidemiològica, perquè encara que el virus ha arribat fins al Regne Unit i a Nova Zelanda, això no significa que estigui establert en comunitat".

El virus de la grip porcina no ha mostrat cap resistència als dos fàrmacs que es fan servir per combatre'l. Segons els portaveus de l'OMS, el virus s'incuba en un període d'entre dos i sis dies i els símptomes greus apareixen al cap de cinc dies més, quan s'entra en el període perillós.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut