Personal funerari obren tombes per als morts de Covid al principal cementiri de Sao Paulo
Personal funerari obren tombes per als morts de Covid al principal cementiri de Sao Paulo (Reuters/Amanda Perobelli)

L'OMS rebaixa l'eufòria de la vacuna: "Aquesta no serà l'última pandèmia"

La Covid-19 es continua estenent pel planeta i ja s'ha superat la xifra de 80 milions de contagiats i d'1.760.000 morts

RedaccióActualitzat

Les imatges dels primers ciutadans vacunats a tot el món no poden amagar la foto fixa de la pandèmia en el dia d'avui. La Covid-19 es continua estenent pel planeta, on ja s'ha superat la xifra de 80 milions de contagiats, amb un resultat d'1.760.000 morts. L'Organització Mundial de la Salut està advertint que es moduli l'entusiasme d'aquestes hores. Diu que la Covid-19 no serà l'última pandèmia i que la millor arma per combatre-les és prevenir-les amb una millora de les condicions de vida i més inversió en ciència.

Tedros Adhanom, director general de l'OMS, assegura que "qualsevol esforç per millorar la salut humana està condemnat al fracàs si no es replanteja la relació crucial entre humans i animals i l'amenaça existencial del canvi climàtic".

"La història ens diu que aquesta no serà l'última pandèmia. Un sol govern, una sola societat, una sola salut, poden assegurar que els nostres fills i els seus fills heretin un món més segur, més resistent i més sostenible."

Adhanom ho diu en un vídeo publicat aquest diumenge, primer Dia Internacional de la Preparació contra Epidèmies:

 

El director de l'OMS diu que el coronavirus "ha posat el món del revés" aquests darrers dotze mesos i que tindrà conseqüències durant força temps en societats i economies.

Tedros Adhanom argumenta que si els governs i la societat invertissin més en salut pública, es podria assegurar que les generacions futures heretin un món més segur, resilient i sostenible. La pandèmia, diu, ha posat de manifest la "unió íntima entre la salut dels humans, els animals i el planeta".

80 milions de contagis

La Unió Europea ha començat la vacunació oficial contra la Covid-19 just quan el món ha superat els 80 milions de contagis, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins. L'altre web de referència, Worldometers, eleva la xifra fins a gairebé 81 milions.

Des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut més d'1,7 milions de morts.

A banda d'Alemanya, Hongria i Eslovàquia, que es van avançar ahir, la República Txeca, Lituània, Eslovènia, Polònia, Romania, Bulgària, Suècia, França i Itàlia s'han afegit avui a l'inici de la vacunació, data marcada per Brussel·les en un intent de coordinar la vacunació dels seus socis.

Xeringues amb dosis de la vacuna de Pfizer en un hospital de Codogno, a Itàlia
Xeringues amb dosis de la vacuna de Pfizer en un hospital de Codogno, a Itàlia (Reuters/Flavio Lo Scalzo)

També a Catalunya ha començat la vacunació. A les 10 del matí, Josefa Pérez, de 89 anys, ha estat la primera a rebre la vacuna.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut